Η τοπική παραγωγή στο επίκεντρο

Η τοπική παραγωγή στο επίκεντρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς συνδέονται οι αγροτικές και οι κτηνοτροφικές πρακτικές μιας περιοχής με την οικολογική της ισορροπία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές; Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο της Μύρινας στη Λήμνο θα αναζητήσει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα για την «Αγρο-διατροφική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη», όπως είναι ο τίτλος της.

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η τοπική οργάνωση «Ανεμόεσσα», αποτελεί μέρος του προγράμματος Terra Lemnia, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA). Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το Terra Lemnia έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα MAVA και εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο, που περιλαμβάνει τον Λίβανο, το Μαρόκο και την ιβηρική χερσόνησο. Η συνολική ετήσια χρηματοδότηση φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του Terra Lemnia συνεργάζονται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η «Ανεμόεσσα», η Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Tour du Valat.

«Η Λήμνος έχει εξαιρετικές τοπικές ποικιλίες, όπως ο άφκος, ένα όσπριο από το οποίο παράγεται φάβα, ή το ασπρομύτικο φασόλι», σημειώνει στην «Κ» η Πηνελόπη Μπεμπέλη, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ομιλήτρια στην εκδήλωση της Κυριακής. Μέρος του προγράμματος, όπως εξηγεί, συνίσταται στην παροχή κινήτρων στους γεωργούς για να συνεχίσουν να καλλιεργούν αυτές τις τοπικές ποικιλίες, παράλληλα με τις πιο αποδοτικές εισαγόμενες. Επιπλέον, προσθέτει, ελπίζει μέσω του Terra Lemnia να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής των δύο αυτών προϊόντων στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών – διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής στο Γεωπονικό, που έχει ήδη κάνει τέσσερις επισκέψεις για εργασία πεδίου φέτος στη Λήμνο, αναφέρεται στον στόχο της «επανασύστασης της παλιάς ντόπιας φυλής των προβάτων». Το συγκεκριμένο είδος έχει λιγότερη ανάγκη από θρεπτικά συστατικά, εξηγεί, οπότε η αναβίωσή του θα επιτρέψει την αναζωογόνηση των βοσκοτόπων και της τοπικής βλάστησης. Τα πρόβατα αυτά, σημειώνει, «είναι λιγότερο παραγωγικά». Ωστόσο, όπως λέει, μπορεί να αποδειχθούν προσοδοφόρα «μέσω της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για τα οποία οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα» (κάτι που αναγνωρίζει πάντως ότι δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή