Νέες ταινίες: Εφηβική δίψα για περιπέτεια

Νέες ταινίες: Εφηβική δίψα για περιπέτεια

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαιρινές νύχτες ***

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Ελάιζα Μπάινουμ

Ερμηνείες: Τιμοτέ Σαλαμέ, Μάικα Μονρό, Αλεξ Ρο

Μετά τις (πολλές) ιστορίες ενηλικίωσης των ’80s που έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό, ήρθε η ώρα να δούμε και μία που μας έρχεται από τη δεκαετία του 1990, εποχή ιδιότυπη, θεωρητικής προόδου αλλά και ενός ακραίου συντηρητισμού. Ολα αυτά βρίσκονται απλώς στο φόντο του φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου Ελάιζα Μπάινουμ, το οποίο ξεχειλίζει από εφηβικές ορμόνες και απελπισμένη θέληση για περιπέτεια.

Ο νεαρός Ντάνιελ (Τιμοτέ Σαλαμέ) έχει μόλις τελειώσει το λύκειο και παραθερίζει στο σπίτι της θείας του, σε μια λουτρόπολη της πολιτείας της Μασαχουσέτης. Ελαφρώς χαμένος και με τα δικά του προβλήματα στο μυαλό, θα «κολλήσει» τελικά με τον Χάντερ, τον «νταή» της περιοχής, ο οποίος βγάζει χρήματα πουλώντας μαριχουάνα στους τουρίστες. Σύντομα, οι δυο τους θα γίνουν επιτυχημένοι συνεταίροι, όμως τα πάντα περιπλέκονται όταν ο Ντάνιελ ερωτεύεται την κούκλα αδελφή του Χάντερ. Θερμοκρασίες που όλο και αυξάνονται –κυριολεκτικά και μεταφορικά–, ναρκωτικά, καυτά γυναικεία σορτσάκια, εφηβική απερισκεψία και αρκετά ακόμη… ναρκωτικά: αυτό είναι το σκηνικό ενός φιλμ σίγουρα ατμοσφαιρικού, το οποίο όμως δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα του είδους. Ο Τιμοτέ Σαλαμέ («Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου») είναι εξαιρετικός ισορροπώντας ανάμεσα στη διαρκή νευρικότητα και το απόλυτο κουλ – άλλωστε εδώ το πρόβλημα είναι πως έχει να τα βγάλει πέρα με το «κακό» κορίτσι (Μάικα Μονρό) και όχι με τη συνηθισμένη πριγκίπισσα του παραμυθιού. Καθώς η δράση κορυφώνεται προς το τέλος, μια γιγάντια καταιγίδα, εμφανώς συμβολική, έρχεται να σφραγίσει αυτό το παλαβό καλοκαίρι.

Με αγάπη, Τζούλιετ ***

Σκηνοθεσία: Μάικ Νιούελ

Ερμηνείες: Λίλι Τζέιμς, Γκλεν Πάουελ, Μάθιου Γκουντ

Βιβλιοφιλία στην Κατοχή

Η ταινία εποχής συναντά τη βιβλιοφιλία και μια ταχύτατα ανερχόμενη Βρετανίδα ηθοποιό, την οποία είδαμε πρόσφατα και στο «Mamma Mia». Η Λίλι Τζέιμς ερμηνεύει εδώ την Τζούλιετ Αστον, μια νεαρή συγγραφέα που την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ταξιδεύει στο νησάκι Γκέρνσι της Μάγχης, προκειμένου να γνωρίσει τα μέλη της τοπικής αναγνωστικής λέσχης. Εκεί ωστόσο θα ανακαλύψει μια συγκινητική ιστορία της γερμανικής κατοχής και θα δεθεί συναισθηματικά με τους πρωταγωνιστές της. Η αφήγηση κυλά συμβατικά, όμως η ιστορία, που βασίζεται σε ένα μπεστ σέλερ μυθιστόρημα, είναι καθηλωτική, αποτίοντας και φόρο τιμής στη σωτήρια δύναμη των βιβλίων και της συντροφικότητας σε δύσκολες καταστάσεις.

Αναζητώντας τον Ερικ ***½

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Ερμηνείες: Στιβ Εβετς, Ερίκ Καντονά, Στέφανι Μπίσοπ

Ο Ερίκ Καντονά… ψυχολόγος

Για πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα το φιλμ του Κεν Λόουτς από το 2009, με τον διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά σε ρόλο… ψυχολόγου. Ο συνονόματός του Ερικ Μπίσοπ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρομικός υπάλληλος και φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οταν εκείνος φτάνει στα όρια της απελπισίας και της κατάθλιψης, μπροστά του εμφανίζεται, εν είδει οράματος, το ποδοσφαιρικό του είδωλο για να του δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Ο Καντονά αποδεικνύεται ευφυής επιλογή, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία που σκιαγραφεί ούτως ή άλλως απολαυστικά τα αγγλικά λαϊκά στρώματα με τις χαρές, τις λύπες και βέβαια την παροιμιώδη αγάπη τους για την μπάλα και τους μοναδικούς της ήρωες.

H Οικογένεια Κωμωδία (2018)
Σκηνοθεσία: Nτανί Μπουν
Ερμηνείες: Nτανί Μπουν, Λορένς Αρνέ, Λιν Ρενό

Ο επιτυχημένος στην πατρίδα του Γάλλος κωμικός Ντανί Μπουν αποπειράται μια σάτιρα των Γάλλων της επαρχίας. Συνυπογράφει το σενάριο, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί σε μία ξεκαρδιστική κωμωδία με έξυπνους διαλόγους, καλές ερμηνείες και πολλές ανατροπές -στα ίχνη του Bienvenue chez les Ch'tis  (Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι), της ταινίας που τον καθιέρωσε και έσπασε τα ταμεία στη Γαλλία. Ο Valentin D (Dany Boon) και η Constance Brandt (Laurence Arné), το πιο προβεβλημένο ζευγάρι της αρχιτεκτονικής και του design, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα εγκαίνια της αναδρομικής τους έκθεσης στο Παρίσι, στο εμβληματικό Palais de Tokyo. Αυτό που κανείς δεν ξέρει είναι ότι για να αναρριχηθεί ο Valentin στον λαμπερό κόσμο του design, έπρεπε να πει ψέματα για την ταπεινή του επαρχιακή καταγωγή. Οταν η μητέρα του, ο αδελφός του και η νύφη του εμφανίζονται στο γκαλά, οι δύο κόσμοι συγκρούονται. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος ο Valentin συγκρούεται με ένα αυτοκίνητο, χάνει τη μνήμη του και επανέρχεται πιο λαϊκός από ποτέ!

Θα έρθω κοντά σου σιγά-σιγά

Σκηνοθεσία: Φρανκ Ντιμπόσκ

Ερμηνείες: Φρανκ Ντιμπόσκ, Αλεξαντρά Λαμί, Ζεράρ Νταρμόν

Ιστορία αγάπης με «αναπηρία»

Ο επιτυχημένος σεναριογράφος και κωμικός Φρανκ Ντιμπόσκ σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, παρουσιάζοντάς μας μια αισθηματική κωμωδία με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Ζοσλέν είναι ένας καλοβαλμένος επιχειρηματίας αλλά και μανιώδης ψεύτης, ο οποίος προσπαθεί να αποπλανήσει μια όμορφη γυναίκα. Προκειμένου να το πετύχει, παριστάνει το άτομο με ειδικές ανάγκες και το κόλπο πιάνει, μέχρι την ημέρα που θα γνωρίσει την αδελφή της. Ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας αναφέρει πως, αφού η μητέρα του βρέθηκε κάποια στιγμή σε αναπηρική καρέκλα, του ήρθε στο μυαλό η ιδέα μιας ιστορίας αγάπης που θα πραγματεύεται τον έρωτα μέσα από την αναπηρία.

Εμείς…

Ολοκληρώθηκε το recce που οργάνωσε η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη μεγάλου μήκους ταινία «Τhe Giaour» από τη Βρετανία. Το recce, δηλαδή η οργάνωση διερευνητικών ταξιδιών των παραγωγών για ιδανικές τοποθεσίες γυρισμάτων, αποτελεί κοινή πρακτική των film commissions, με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών. Ο Gareth Jones, παραγωγός της ταινίας «Τhe Giaour», μαζί με τη Βένια Βέργου, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ και εφόσον επιλεγεί η Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικές τοποθεσίες 6 εβδομάδες γυρισμάτων.

…και οι άλλοι

«Επιστρέφει» ο Αντονι Μπουρντέν στη μικρή οθόνη έστω και για λίγο, ως φόρος τιμής στον σεφ που καθήλωσε το κοινό με τα ταξίδια του και έθεσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγο καιρό. Ο 12ος κύκλος της σειράς «Parts Unknown», που θα προβληθεί από το CNN, ήταν στην παραγωγή όταν πέθανε ο Μπουρντέν. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το πρώτο επεισόδιο, ένα ταξίδι στην Κένυα, είχε προλάβει να ολοκληρωθεί με την αφήγηση του σεφ. Τα υπόλοιπα επεισόδια με ταξίδια στο Ανατολικό Μανχάταν, το Τέξας κ.α. έχουν ολοκληρωμένα γυρίσματα και θα στηριχθούν στον αυθόρμητο λόγο του Μπουρντέν κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή