Το μεταδοτικό μικρόβιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο κακό που έχει κάνει στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η αναβίωση του διχασμού. Η συστηματική του καλλιέργεια –ο διαχωρισμός μεταξύ του «λαού» και των προδοτών, των μερκελιστών, εκείνων που «δεν είναι και τόσο Ελληνες»– ήταν το βασικό συστατικό της στρατηγικής τους για την άνοδο στην εξουσία. Στο πρώτο μισό του 2015, η διχαστική ρητορική, ενισχυμένη πλέον από το μεγάφωνο της εκτελεστικής ισχύος, κορυφώθηκε. Οσοι επέκριναν τους κυβερνητικούς χειρισμούς που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit χαρακτηρίζονταν «ευρωλιγούρηδες», «πεμπτοφαλαγγίτες» κ.ά. Ούτε η θεαματική μεταστροφή του Ιουλίου του 2015 άλλαξε τα πράγματα: ο κ. Τσίπρας προέταξε ως κεντρικό σύνθημα στις εκλογές που ακολούθησαν το διαβόητο «είτε τους τελειώνουμε, είτε μας τελειώνουν». Το μικρόβιο της διαίρεσης από το οποίο πάσχουν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχει έκτοτε εκδηλωθεί συχνά, με αφορμές είτε μικρές (ο Καρανίκας για τον Διονύση Σαββόπουλο) είτε μεγάλες (ο Θ. Καρτερός για τη Novartis και την εκδίκηση των ηττημένων του Εμφυλίου).

Δυστυχώς, το μικρόβιο είναι μεταδοτικό. Το παρατηρήσαμε και στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής. Η αξιωματική αντιπολίτευση –χάρη στο ένστικτο, ανθρώπινο περισσότερο από πολιτικό, του αρχηγού της– επέδειξε αυτοσυγκράτηση, συμβάλλοντας έτσι στις επικοινωνιακές παλινωδίες της κυβέρνησης, η οποία χωρίς τον βασικό της αντίπαλο φάνηκε να αποδιοργανώνεται. Πολλοί άλλοι επικριτές του κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο, έχασαν το μέτρο. Μετέτρεψαν μια ανείπωτη τραγωδία σε ακόμα μία ευκαιρία για προπαγάνδα και ισοπεδωτικές επιθέσεις (λες και τα γεγονότα δεν ήταν αρκετά εύγλωττα από μόνα τους).

Εχει γίνει εισήγηση στον κ. Τσίπρα για μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων (Ελλήνων και ξένων) που θα μελετήσει εις βάθος τι συνέβη στην Ανατολική Αττική και τι πρέπει να γίνει ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά. Η επιτροπή δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με τα κόμματα – αλλά τα κόμματα (τουλάχιστον τα δύο μεγάλα) θα πρέπει να συμφωνήσουν για τα άτομα που θα τη στελεχώσουν, καθώς και να δεσμευτούν για την εφαρμογή των συμπερασμάτων της.

Η ιερή αγανάκτηση των πιο φανατισμένων του αντικυβερνητικού μετώπου –που συνεπάγεται εσκεμμένη άγνοια των ευθυνών των παλιών κομμάτων εξουσίας– υπονομεύει οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα, εξίσου όσο και η κυβερνητική αλαζονεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή