Το Κονκλάβιο (02/08/18)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορίες για Ταμεία

Μετά την απομάκρυνση απ’ το Ταμείο ουδέν λάθος (ή σωστό) αναγνωρίζεται. Πόσο μάλλον αν το Ταμείο προορίζεται για την ανακούφιση πυρόπληκτων. Υπάρχει, εξάλλου, κακό προηγούμενο. Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που συστήθηκε μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας, καθώς κάποιοι ακόμα ψάχνουν να δουν τι συνέβη με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, πέρασαν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση (το Ταμείο άλλαξε), ενώ πολλοί φορείς κρίθηκαν ανεπαρκείς να τα απορροφήσουν. Η ειρωνεία είναι ότι σχετική ερώτηση στη Βουλή και μάλιστα στον τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα είχαν κάνει το 2013 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είχε γίνει αναλυτική ενημέρωση, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής από την οποία είχε προκύψει ότι χρήματα από το Ταμείο είχαν κατευθυνθεί και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Διαχειριστές

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες το όργανο διαχείρισης του ενός λογαριασμού για τους πυρόπληκτους, στο οποίο θα κατατίθενται όλες οι προσφορές. Το όργανο είναι οι εξής τρεις: Νίκος Βούτσης, Χρήστος Σπίρτζης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ετήσιος έλεγχος θα γίνεται από ορκωτούς λογιστές που θα τοποθετεί ο ΥΠΟΙΚ και θα καταθέτουν πόρισμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως, δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση τα έχουν εντελώς χαμένα. Το αναφέρω επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονται –και ακυρώνονται, ή μάλλον, αυτοακυρώνονται– οι επιλογές των προσώπων που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τα πράγματα δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας…

Ταμείο Σπίρτζη

Εξηγούμαι: Πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχετικούς λογαριασμούς και κέντρα συντονισμού, ενώ όρισε και τους εκπροσώπους, τα contact points αυτών. Σημειώνω ότι ένα από τα κέντρα (για καταθέσεις) ήταν το Ταμείο ανασυγκρότησης πληγεισών περιοχών και στήριξης πληγέντων, το οποίο εικάζω ότι θα μπορούσε να ονομάζεται και «Ταμείο Σπίρτζη». Το λέω επειδή συντονίστρια του Ταμείου –που θα συντονίζει και βοήθεια από ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό– ορίστηκε η διπλωματική σύμβουλος του υπουργού. Η εν λόγω ανακοίνωση, όμως, ξύπνησε σε κάποιους μαύρες μνήμες από το παρελθόν. Για παράδειγμα, τα ομογενειακά μέσα έσπευσαν να θυμίσουν το «αμαρτωλό» παρελθόν της. Εγραψαν δηλαδή ότι η εν λόγω –μέχρι πρότινος στο «ψυγείο» ιεραρχικά– είχε μια «κακιά» στιγμή, πριν από αρκετά χρόνια, όταν φέρεται να πιάστηκε κατά τη θητεία της στη Νέα Υόρκη να επιχειρεί κλοπή από αμερικανικό πολυκατάστημα. Η υπόθεση, πάντως, είχε σταματήσει εκεί.

Αμφιβολίες

Δεν ξέρω αν αυτό εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης στο Μοσχάτο, ερωτηθείς σχετικά με το Ταμείο σε μια αποστροφή του λόγου του είπε κάτι του τύπου «αμφιβάλλω για τις επιλογές του κ. Σπίρτζη»…

Καρατομήσεις

Πάντως, η προαναφερθείσα θα πρέπει να έσπασε το ρεκόρ συντομότερου χρόνου που ανακοινώνεται κάποιος σε μια θέση μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η συντονίστρια ήδη αντικαταστάθηκε από νέο συντονιστή. Ο εν λόγω είναι προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δράσεων Εξωστρέφειας και Διεθνών Θεμάτων –πού αλλού;– στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο Σπίρτζης το έχει πάρει πολύ θερμά το θέμα, αν κρίνω μάλιστα και από τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα επενδύσει πολιτικά στις απώλειες ψυχών και στα ερείπια. Αλίμονο…

Βραβείο ανερχομένου

Βραβείο «ανερχόμενου αστεριού» για το τρέχον έτος σε έναν Ελληνα απονέμει το περιοδικό Campaign and Elections, κάτι σαν τη Βίβλο των «φρικιών» των πολιτικών εκστρατειών.

Είναι μάλιστα ο μοναδικός Ευρωπαίος που θα έχει φέτος αυτή την τιμή, η οποία στο παρελθόν έχει επιφυλαχθεί σε πρόσωπα που αργότερα είχαν νευραλγικές θέσεις σε σημαντικές εκστρατείες (όπως ο Ντέιβιντ Αξελροντ σε αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα και ο Φίλιπ Μάντερτχανερ σε αυτήν του Σεμπάστιαν Κουρτς). Ο JZ (από τα αρχικά του που φέρει και το όνομα της εταιρείας ψηφιακής συμβουλευτικής που έχει συστήσει) δεν έχει καμία σχέση με τον Jay-Z της Μπιγιονσέ.

Ο Τζέρι Ζαγορίτης ζει στις Βρυξέλλες και είναι ο γιος του Λευτέρη Ζαγορίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή