Τα γεγονότα καθορίζουν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα», απάντησε κάποτε ο παλιός Αγγλος πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μία κυβέρνηση. Και το πιθανότερο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε ακούσει ποτέ τη συγκεκριμένη σοφή απάντηση, αλλά τώρα την έμαθε ο ίδιος στην πράξη. Γιατί είναι βέβαιο ότι στους όποιους σχεδιασμούς του δεν περιλαμβανόταν η τραγωδία στο Μάτι και τώρα είναι αναγκασμένος να πορευτεί με αυτήν και τις συνέπειές της για την κυβέρνησή του.

Ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κομματικό – πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το υποστεί, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να το περιορίσει. Αλλωστε, στον περιορισμό του κόστους –και ειδικά στο να μην το επωμισθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός– στοχεύει η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου, επιχειρώντας να αναδείξει συνυπεύθυνες για όσα συνέβησαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από συστάσεως ελληνικού κράτους και ιδιαιτέρως μετά τη Μεταπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες εκ μέρους «της πολιτείας» (όχι εκ μέρους της κυβέρνησης) για τις «διαχρονικές» αμέλειες, αβλεψίες, ανεπάρκειες, αστοχίες και λάθη της…

Εκείνο που διαφαίνεται τώρα είναι ότι αν υπήρχε κάποια σκέψη για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, μάλλον διαγράφεται. Το βάρος των συγκεκριμένων γεγονότων θα είναι ακόμη πολύ μεγάλο και πρόσφατο ώς το τέλος του έτους για να τις τολμήσει η κυβέρνηση πριν συνέλθει στοιχειωδώς. Εκτός και αν διαπιστώσει από τις δημοσκοπήσεις ότι καταρρέει χάνοντας ποσοστά με μεγάλη ταχύτητα. Επομένως, εκείνο που πρέπει να αναμένεται μάλλον είναι ένας ανασχηματισμός –που λέγεται ότι ήταν στα σχέδια και πριν από την τραγωδία– κατά τον οποίον θα θυσιαστούν υπουργοί και μαζί τους αξιωματούχοι που η διατήρηση στις θέσεις τους αποτελεί πια βάρος για την κυβέρνηση. Κάποιοι, θα είναι εκείνοι που τα έκαναν όλα τέλεια στη διάρκεια της… μάχης με τις φονικές πυρκαγιές, αλλά δεν αποκλείεται να συνοδευθούν και από μερικούς άλλους. Θα δείξει από Σεπτέμβριο μάλλον.

Πριν από την πυρκαγιά ήταν σαφές ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Π. Καμμένος θα πήγαιναν αδελφωμένοι στις εκλογές τον Μάιο με βασικά όπλα παροχές, σκανδαλολογία και ακραία πόλωση. Ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει και τη δήθεν αφορμή για την προσφυγή στις κάλπες θα την προσφέρει το Μακεδονικό, όπως έχουν οι δυο τους συμφωνήσει.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων στην οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Συρανέλ με τους δανειστές. Η άποψη της στήλης είναι ότι αποκλείεται να πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις, αν και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ επισημαίνουν συνεχώς ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την περικοπή πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα βρει κάποιο τρόπο για να παραβιάσει τη συμφωνία. Τόσες φορές το έχει κάνει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή