Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ του Κατάρ

Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ του Κατάρ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παρενέβη στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στον Περσικό Κόλπο, ζητώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επιτρέψουν την επιστροφή των πολιτών του Κατάρ που απομακρύνθηκαν από τη χώρα πέρυσι.

Η προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται να έχει περιορισμένη επιρροή καθώς το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο δεν διαθέτει εξουσίες επιβολής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απαντώντας στην ετυμηγορία, επέμειναν ότι έχουν ήδη συμμορφωθεί με αυτήν.

Στην καταγγελία που υποβλήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο τον περασμένο μήνα, το Κατάρ ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβίασαν μια διεθνή σύμβαση για το ρατσισμό, όταν απέβλεπαν χιλιάδες πολίτες του Κατάρι στις πρώτες εβδομάδες του εμπάργκο τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με το Κατάρ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πως τα ΗΑΕ έχουν διαπράξει παραβιάσεις εις βάρος των πολιτών του Κατάρ που διαμένουν στα εδάφη τους και διατηρούν περιουσίες εκεί, από την 5η Ιουνίου 2017. Το Δικαστήριο ζήτησε από τα ΗΑΕ να δεσμευτούν στην εφαρμογή διορθωτικών μέτρων τα οποία αφορούν στη δέσμευση των ΗΑΕ στην επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν δια της βίας μέχρις ότου εκδικαστεί η καταγγελία εκ μέρους του Κατάρ έναντι των ΗΑΕ.

Το Δικαστήριο απεφάνθη πως οι Καταρινοί πολίτες που διέμεναν στα εδάφη των ΗΑΕ εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα επιστροφής σε αυτά και πως το Άμπου Ντάμπι θα πρέπει να επιτρέψει στους Καταρινούς φοιτητές, οι οποίοι φοιτούσαν στην χώρα πριν την επιβολή του αποκλεισμού, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να του παρέχει βεβαιώσεις που να τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλη χώρα.

Η απόφαση της Χάγης μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μάχη για επιρροή στις δυτικές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, όπου οι δυο πλευρές, έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κατά το παρελθόν έτος σε δικηγόρους, λομπίστες και διαφημίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή