Νέα εκκίνηση για τη διαδοχή στα Ιεροσόλυμα

Νέα εκκίνηση για τη διαδοχή στα Ιεροσόλυμα

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την… αμετάκλητη απόφασή της, όπως την είχε χαρακτηρίσει, με την οποία διέγραφε 5 από τους 15 υποψηφίους για τον θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ανακάλεσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση. Ως γνωστόν, με επιστολή του προς τον τοποτηρητή, μητροπολίτη Πέτρας κ. Κορνήλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ στις 9 Ιουλίου 2001, επέστρεφε τον κατάλογο εγκεκριμένο μόνο κατά τα δύο τρίτα, αιτιολογώντας την απόφαση για διαγραφή 5 ιεραρχών με τη βαριά κατηγορία «για λόγους ασφαλείας του κράτους».

Ετσι οι μητροπολίτες Βόστρων, Ιεραπόλεως, Καπιτωλιάδος, Ιόππης και Κυριακουπόλεως, ετίθεντο «εκτός της κούρσας» για τη διεκδίκηση του θρόνου. Φαίνεται όμως ότι μέσα σε 28 ημέρες κάτι άλλαξε και εξέλειπαν πλέον οι λόγοι ασφαλείας που απέκλειαν αρχικώς τους 5 αρχιερείς.

Αφού λοιπόν το κράτος του Ισραήλ έπαψε να κινδυνεύει από αυτούς, επανεξετάζοντας το θέμα, τους επανέφερε στον κατάλογο των εκλογίμων.

Εγινε… λάθος

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μέιρ Σίτριτ στον τοποτηρητή, λέγοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έγινε λάθος.

Ο κ. Κορνήλιος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον υπουργό, γιατί με την ανάκληση των διαγραφών επαναβρίσκει το Πατριαρχείο την ηρεμία του και έτσι σε κλίμα νηφαλιότητος θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης. Στην επίσημη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς την τοποτηρητεία, αφού γίνεται μία αναδρομή των γεγονότων από τις 9 Φεβρουαρίου, που κατατέθηκε ο κατάλογος προς έγκριση από τον κ. Κορνήλιο μέχρι και την ημέρα διαγραφής, τονίζεται στη συνέχεια ότι η καθυστέρηση της αλλαγής στάσεως οφείλεται αφενός μεν στην απουσία του κ. Σίτριτ στο εξωτερικό και αφετέρου στη δυσκολία του θέματος που χρειαζόταν ενδελεχή πλέον επανεξέταση για το… συμφέρον του Πατριαρχείου. Πριν από τον κ. Κορνήλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δεχθεί τους διαγραφέντες, προς τους οποίους είχε ανακοινώσει την ανάκληση της πρώτης αποφάσεως.

Ανατροπή σκηνικού

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη ανατρέπεται και πάλι το μέχρι πρότινος σκηνικό της εκλογής Πατριάρχου. Οι μέχρι χθες «σύμμαχοι» -σαν διαγραφέντες- μητροπολίτες Βόστρων και Ιεραπόλεως, που επί χρόνια προετοίμαζαν το έδαφος ο καθένας για τον εαυτό του για να διαδεχθούν τον Διόδωρο, αναμένεται να γίνουν και πάλι αντίπαλοι, όπως συνέβαινε τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.

Πιο δυναμικοί

Γιατί είναι πολύ φυσικό να επανέλθουν στον στίβο της διεκδικήσεως και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικοί μετά την περιπέτεια της «σύντομης διαγραφής». Από μία τέτοια εξέλιξη που πρέπει να θεωρείται και η πλέον πιθανή -εκτός εάν οι κοινοί φίλοι που τους βοήθησαν για να ανατραπεί η διαγραφή τους, τους έχουν δεσμεύσει για την εκλογή του ενός με την υποστήριξη του άλλου- ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει η ομάδα των λεγομένων «Κρητών» υπό τον κ. Κορνήλιο με τις 5 ψήφους ή 6 ψήφους που διαθέτουν. Πιο ισχυρή σε αριθμό, είναι «η ομάδα» του μητροπολίτη Ιεραπόλεως που αριθμεί 6 με 7 ιεράρχες και τρίτη σε δύναμη έρχεται η ομάδα του μητροπολίτη Βόστρων με 4 ή 5 ψήφους.

Οπως είναι ευνόητο, «η μάχη» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί, και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, μετά το «παιχνίδι» που παίχθηκε σε πολιτικοοικονομικό πεδίο με το θέμα των διαγραφών, ποιοι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επιδράσουν επάνω στο θέμα των ισορροπιών και της εκλογής. Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι η ελληνική απουσία από τις όλες διαδικασίες, γιατί άδικα την κατηγόρησαν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος σε επίπεδο ηγεσίας, ήταν και είναι… σε διακοπές και άδικα κατηγορήθηκε για παρέμβαση στη φάση των διαγραφών, όπως και άδικα κατηγορήθηκαν από τους διαγραφέντες Ελληνες διπλωμάτες. Η Ελλάς ήταν απούσα.

Η ημέρα εκλογής

Ως ημέρα εκλογών φαίνεται να παραμένει η 13η Αυγούστου όπως είχε οριστεί από τον τοποτηρητή, κάτι που εξυπηρετεί τώρα πλέον και τους πρώην διαγραφέντες, αφού δεν έχουν λόγο άλλης καθυστερήσεως, εκτός εάν υπάρχει «εμπλοκή» στις νέες «ισορροπίες». Κλείνοντας, θα πρέπει να καταγραφούν οι πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ που έχουν σχέση με την ανάκληση της προχθεσινής αποφάσεως. Οι πέντε διαγραφέντες μετά την απόφαση της 9ης Ιουλίου, «ενωμένοι», εξάντλησαν κάθε δυνατότητα παρεμβάσεως μέσω Ισραηλινών και άλλων παραγόντων που έχουν σχέση με την πολιτική και την οικονομία της χώρας. Εκμεταλλεύθηκαν δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαρόν δεν κυβερνά αυτόνομα αλλά με τη βοήθεια και του κόμματος του Σιμόν Πέρες, ο οποίος φαίνεται είχε άλλη άποψη για το θέμα.

Παράλληλα, λέγεται πως στην όλη υπόθεση ενεπλάκησαν και ενδιαφερόμενοι Ισραηλινοί επιχειρηματίες που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου και οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους τους εάν το Πατριαρχείο παρουσιαζόταν διαιρεμένο και με έναν Πατριάρχη περιορισμένης δυναμικής. Ολοι αυτοί μαζί λοιπόν -καταλήγουν οι ίδιες πληροφορίες- πίεσαν την κυβέρνηση Σαρόν και έτσι απέσυρε τις διαγραφές. Εκκλησιαστικοί πάντως παράγοντες ορθοδόξων εκκλησιών, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, γιατί έτσι ίσως να αποφεύχθηκε ένα σχίσμα και να πήρε τέλος η αρχή μιας εμπλοκής με άγνωστες συνέπειες για το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή