Η φανέλα με το 7 ήρθε στην Ελλάδα

Η φανέλα με το 7 ήρθε στην Ελλάδα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναζητώντας τον Ερικ» ***½

ΚΩΜΩΔΙΑ (2009)

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Ερμηνείες: Στιβ Εβετς, Ερίκ Καντονά, Στ. Μπίσοπ, Τζ. Κιρνς

Η φανέλα με το 7 ήρθε στην Ελλάδα-1

 

Το σινεμά και το ποδόσφαιρο συνήθως δεν τα πάνε και τόσο καλά. Οι περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το δημοφιλές σπορ είναι από μέτριες έως κακές.

Κυρίως αποτυγχάνουν να αναδείξουν τη μαγική ένταση ενός ζωντανού αγώνα. Οταν όμως ένας σπουδαίος σκηνοθέτης (Κεν Λόουτς) συναντά έναν από τους κορυφαίους παίκτες που πάτησαν ποτέ στα αγγλικά γήπεδα (Ερίκ Καντονά), το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία, η οποία ωστόσο δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα βλέπουμε για πρώτη φορά το «Αναζητώντας τον Ερικ», μια αρκετά εναλλακτική κωμωδία. Ο Ερικ Μπίσοπ είναι ένας πενηντάρης ταχυδρομικός υπάλληλος, διπλοχωρισμένος και φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οταν η ζωή του θα μπει σε άγρια κρίση, μπροστά του, σε μορφή οράματος, θα παρουσιαστεί το ποδοσφαιρικό είδωλο και συνονόματός του, Ερίκ Καντονά, για να του δώσει μερικές… φιλικές συμβουλές.

Ταυτόχρονα στην καθημερινότητα ξαναμπαίνει η πρώτη του αγάπη, ενώ οι δύο θετοί γιοι του προκαλούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Ο Πολ Λάβερτι, μόνιμος συνεργάτης του Λόουτς, υπογράφει ένα σενάριο το οποίο σε πρώτη ματιά φαίνεται αλλόκοτο, όμως λειτουργεί καλά κυρίως χάρη στα… «lads» αλλά και τον (πάντα) στυλάτο Καντονά, ο οποίος ανταποκρίνεται με άνεση στον ρόλο του ηθοποιού.

Οι διάλογοι

Είναι πραγματικά απολαυστικές οι κουβέντες του Ερικ με τους φίλους του στην παμπ ή στο σπίτι. Κολλητοί μεταξύ τους από τις εποχές που πήγαιναν ανελλιπώς στο γήπεδο, ωρύονται όλοι μαζί και το βρωμόστομο χιούμορ τους απλά δεν χάνεται.

Το ίδιο και το ιδιόρρυθμο life coaching του Καντονά –από προπόνηση και παιδαγωγική μέχρι ερωτικά– με στιγμιότυπα μαγείας από την ποδοσφαιρική καριέρα του Γάλλου να παρεμβάλλονται σαν μικρά «δωράκια» στον θεατή.

Από τους τελευταίους πραγματικά μεγάλους σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου, με έντονη προσωπικότητα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, ο Ερίκ Καντονά προδιέθετε και για τις υποκριτικές του ικανότητες.

Αλλωστε, οι συχνές πυκνές παρεμβάσεις του στα σημερινή μίντια –στην τελευταία φορούσε καπέλο μια… μακαρονάδα για να μιμηθεί το μαλλί του Νεϊμάρ– είναι επίσης απολαυστικές.

Στην ταινία του Λόουτς δε, μοιάζει να ικανοποιεί ένα από τα ενδόμυχα όνειρα κάθε παλικαριού (μεγάλου ή μικρού σε ηλικία) της εργατικής τάξης που στριμωχνόταν τις Κυριακές στα «πέταλα» της δεκαετίας του 1990 για να τον απολαύσει.

Με το θρυλικό νούμερο 7 στην πλάτη, τον γιακά της φανέλας σηκωμένο και το προκλητικά καλλιτεχνικό παιχνίδι του, ήταν κάτι παραπάνω από έναν παίκτη που έβαζε πολλά γκολ. Οπως… διευκρινίζει και ο ίδιος σε κάποιο σημείο της ταινίας: «I’m not a man, I’m Cantona».

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

Στο «Guernsey» μεταφέρεται στην οθόνη μια ιστορία βασισμένη σε ένα μπεστ-σέλερ μυθιστόρημα, η οποία μας πηγαίνει πίσω στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την επαύριον του πολέμου, μια νεαρή συγγραφέας (Λίλι Τζέιμς) επισκέπτεται το, υπό γερμανική κατοχή, νησάκι Γκέρνσι για να ανακαλύψει μια ενδιαφέρουσα όσο και σπαρακτική ιστορία. Ταυτόχρονα, θα αναπτύξει δυνατό δεσμό με τους κατοίκους και συγκεκριμένα της τοπικής αναγνωστικής λέσχης. Το φιλμ εποχής του Μάικ Νιούελ κυλά ομαλά, αντλώντας έμπνευση από τις άπειρες δραματικές αφηγήσεις του πολέμου αλλά και την ευεργετική δύναμη των βιβλίων.

Στο «Θα έρθω κοντά σου, σιγά-σιγά» βλέπουμε μια γαλλική κωμωδία, με πρωταγωνιστή τον Ζοσλέν, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία αλλά και μανιώδη ψεύτη. Κάπως έτσι θα προσπαθήσει να αποπλανήσει μια όμορφη γυναίκα, παριστάνοντας το άτομο με ειδικές ανάγκες, όμως τα πάντα θα πάνε στραβά όταν γνωρίσει την αδελφή της.

Στις «Καλοκαιρινές νύχτες» παρακολουθούμε μια θερινή ιστορία ενηλικίωσης βγαλμένη από το σύμπαν των ’90s. Ο Ντάνιελ Μίντλετον (Τιμοτέ Σαλαμέ), ένας ντροπαλός έφηβος, φτάνει στο παραθαλάσσιο Κέιπ Κοντ για να περάσει το καλοκαίρι του. Εκεί θα γνωρίσει τον Χάντερ, το ντόπιο «κακό παιδί» και θα συνεταιριστεί μαζί του σε μια επιχείρηση διακίνησης μαριχουάνας. Παράλληλα, θα ερωτευθεί (κρυφά) και την αδελφή του Χάντερ. Οσο το καλοκαίρι προχωρά, οι σχέσεις μεταξύ των τριών τους γίνονται εκρηκτικές. Γρήγοροι ρυθμοί και καλές ερμηνείες από ένα νεανικό θρίλερ γεμάτο ιδρώτα, μουσική και καταχρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή