Ασυμβίβαστη Σκωτία

8' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξερευνήστε την ανέγγιχτη φύση της, την τοπική κουλτούρα της, τη γοτθική αύρα της, αλλά και το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της.

Μπορεί η Σκωτία να είναι μια μικρή χώρα, αλλά τα έχει όλα: χρώματα, τοπία, αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και συγκεκριμένα από το σκωτσέζικο πρωινό, που στην ουσία είναι ένας ολόκληρος λαός σε μικρογραφία: τετράγωνα λουκάνικα, μαύρη πουτίγκα (σ.σ. λουκάνικα αίματος), μπέικον, ντομάτα, μανιτάρια, τηγανητό ψωμί, πατάτες, αυγά, στριμωγμένα σε ένα πιάτο. Οι Σκωτσέζοι έχουν μια ενδιαφέρουσα σχέση με το φαγητό. Το μότο τους είναι: «Αν μπορούμε, θα το τηγανίσουμε. Αν δεν μπορούμε, θα προσπαθήσουμε».

Ασυμβίβαστη Σκωτία-1

Σκωτσέζικο πρωινό με ψωμί του τοστ, τηγανητά αυγά, φασόλια, λουκάνικο, μπέικον, ντομάτα και μανιτάρια. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς το οδοιπορικό του από το Εδιμβούργο. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας μού αρέσει περισσότερο κατά τη φεστιβαλική της περίοδο, που συμπίπτει χρονικά με τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου. Χιλιάδες –καλοί και κακοί– κωμικοί έρχονται εδώ για να διασκεδάσουν τα πλήθη. Συχνάζουν για ποτό στο Pleasance Courtyard (σ.σ. συγκρότημα πολλών χρήσεων, με θέατρο, μπαρ κ.ά.), το νούμερο ένα καλοκαιρινό σημείο συνάντησης στην πόλη. Όλoι οι χώροι και τα στέκια είναι κατειλημμένα – και όχι μόνο επειδή φιλοξενούν βραδιές stand-up comedy. Διοργανώνονται κάθε λογής θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασικής μουσικής, προβολές ταινιών, χορευτικά δρώμενα και, βέβαια, το διάσημο φεστιβάλ βιβλίου στη Charlotte Square, που προσελκύει τους διασημότερους συγγραφείς του κόσμου.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-2

Ταξίδι στον χρόνο: το Εδιμβούργο είναι πρωτεύουσα της Σκωτίας από τον 15ο αιώνα. (Φωτογραφία: ©VISUALHELLAS.GR)

Η εκπληκτική μορφολογία του Εδιμβούργου λειτουργεί άψογα ως φόντο σε μια πόλη που έχει να προσφέρει πολλά. Τα –ατάκτως σχεδιασμένα– σοκάκια που αγκαλιάζουν το λαμπερό γοτθικό κάστρο σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε χρονομηχανή. Η Σκωτία είναι χώρα περήφανη και ασυμβίβαστη, με τη δική της γλώσσα και τους δικούς της θεσμούς. Ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα ψηφίσει υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της από τη Μεγάλη Βρετανία. Η παλιά Τράπεζα της Σκωτίας και το νέο κτίριο του κοινοβουλίου στην περιοχή Holyrood αποδεικνύουν πόσο υπερήφανη πρωτεύουσα είναι το Εδιμβούργο.    

ΤΟ ΝΕΟ V&A

Οι Σκωτσέζοι φημίζονται για την αγάπη τους στην μπίρα, στο ποδόσφαιρο και στις πίτες, όμως πλέον αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και το θέμα «πολιτισμός».

Ασυμβίβαστη Σκωτία-3

Το παραθαλάσσιο Dundee στράφηκε στον πολιτισμό, προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Κατευθυνθείτε βόρεια, περάστε το Fife, απ’ όπου καταγόταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown (παρεμπιπτόντως, η Σκωτία έχει βγάλει πολλούς πρωθυπουργούς), και θα φτάσετε στο Dundee, μια εργατούπολη που ετοιμάζεται να ζήσει στιγμές διασημότητας. Στις όχθες του θολού ποταμού Tay κατασκευάζεται ένα τεράστιο κτίριο, που μαγνητίζει το βλέμμα. Πρόκειται για το σκωτσέζικο παράρτημα του διάσημου λονδρέζικου μουσείου τέχνης και ντιζάιν Victoria & Albert, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-4

Το παράρτημα του V&A στο Dundee, που σχεδίασε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma. (Φωτογραφία: Hufton Crow photography)

Είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma και το σημαντικότερο γεγονός που θα λάβει χώρα φέτος στη Σκωτία. Στην πραγματικότητα, το Dundee προσπαθεί να γίνει το «Μπιλμπάο του βορρά», με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι που θα καταφτάνουν στην πόλη για να επισκεφτούν το V&A θα παρατείνουν τη διαμονή τους, για να τη γνωρίσουν περισσότερο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκωτίας είναι πολύ καλό. Οι νέες αμαξοστοιχίες που εγκαινιάστηκαν αυτή τη χρονιά έχουν κάνει τις υπεραστικές διαδρομές ακόμα ευκολότερες. Πλέον το ταξίδι από το Εδιμβούργο έως το Dundee, τη Γλάσκώβη και τη δυτική ακτή είναι παιχνιδάκι. Και τα τοπία, όσο απομακρύνεσαι από τα αστικά κέντρα, γίνονται όλο και καλύτερα. Ανάμεσα στο Dundee και στη Γλασκώβη ίσως θελήσετε να κάνετε στάση στο Falkirk, μια πρώην βιομηχανική πόλη, που έχει να επιδείξει αρκετές καινούργιες ατραξιόν.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-5

Η Ρόδα Falkirk είναι ένα «ασανσέρ» που ανεβοκατεβάζει σκάφη, ενώνοντας δύο κανάλια με υψομετρική διαφορά. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Για παράδειγμα, η Ρόδα του Falkirk είναι ένα «ιδιοφυές» μηχάνημα που ανυψώνει και τοποθετεί σε παρακείμενο λόφο όχι μόνο τις βάρκες, αλλά και το νερό στο οποίο πλέουν. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η τεράστια μεταλλική σύνθεση The Kelpies του καλλιτέχνη Andy Scott. Απεικονίζει δύο γιγαντιαία κεφάλια αλόγων, που κυριαρχούν πλήρως στο τοπίο.  

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕ FISH & CHIPS

Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και το αντίπαλο δέος του Εδιμβούργου. Οι δρόμοι της, «σκαρφαλωμένοι» όπως είναι σε λόφο, φέρνουν στο μυαλό το Σαν Φρανσίσκο, ενώ η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική της και το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων θυμίζουν Βελιγράδι. Η μουσική σκηνή της Γλασκώβης είναι παγκοσμίως γνωστή. Μπάντες σαν τους Belle & Sebastian και τους Biffy Clyro έχουν διεθνή φήμη.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-6

Η Jessica Pratt στη σκηνή του Mono στη Γλασκώβη. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Χίπστερ στέκια όπως το Mono (monocafebar.com,12 Kings Court) και το Stereo (22-28 Renfield Ln, stereocafebar.com) ενδείκνυνται για συναυλίες ή απλώς για να χαλαρώσει κανείς συντροφιά με τους μουσικούς, τους παραγωγούς και τους μπλόγκερ της πόλης. Περάστε μια βόλτα και από το West End, όπου –κοντά στο πανεπιστήμιο και στα μουσεία– υπάρχουν ακόμα περισσότερα μπαρ.

Η Γλασκώβη συστήνεται ως το εμπορικό κέντρο της Σκωτίας και έχει άπειρα εναλλακτικά ή ντιζάιν καταστήματα γύρω από την Buchanan Street. Όμως, η πόλη διαθέτει και άλλες πτυχές. Έξω από τον Κεντρικό Σταθμό βρίσκεται το Blue Lagoon, το chippy –όπως λέγονται τα μαγαζάκια που πωλούν fish and chips και άλλες τηγανητές νοστιμιές–, που έκανε διάσημο ο Justin Bieber πριν από δύο χρόνια, όταν μετά τη συναυλία του έφαγε εδώ μία μερίδα τηγανητή σοκολάτα Mars. Οι άνθρωποι του μαγαζιού έχουν στην κατοχή τους και ένα τεράστιο πόστερ που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η Γλασκώβη είναι πατρίδα του Charles Rennie Mackintosh, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και αρχιτέκτονα των αρχών του 20ού αιώνα, που δημιούργησε αξιομνημόνευτα κτίσματα. Το πιο διάσημο είναι η Σχολή Καλών Τεχνών, που υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά πριν από μερικά χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης. Ένα ακόμα οικοδόμημα που επισκευάζεται είναι το St Peter’s Seminary, πρώην εκπαιδευτήριο για καθολικούς ιερείς. Για να το δείτε, πρέπει να πάρετε το τρένο προς Helensburgh και μετά να περπατήσετε. Για δεκαετίες ήταν ερειπωμένο. Πρόσβαση είχαν μόνο οι γενναιότεροι των φωτογράφων και των γκραφιτάδων. Όταν το πρωτοεπισκέφτηκα, ένιωσα σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς μπροστά από τον Ναό του Χαμένου Θησαυρού. Μου αποκαλύφθηκε ένα τσιμεντένιο κτίριο-μαμούθ. Ήταν σουρεαλιστικό. Το St Peter’s Seminary σχεδιάστηκε από τους διάσημους μοντερνιστές αρχιτέκτονες Gillespie, Kidd & Coia τη δεκαετία του 1960.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-7

Κοπάδι αγελάδων ξεκουράζεται, με θέα τη λίμνη Lomond. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Είναι απίστευτο ότι τόσα χρόνια έμεινε αφρόντιστο και παρατημένο: ένα γήπεδο του γκολφ από τη μία μεριά και ένα χωράφι με αγελάδες από την άλλη γεμάτα δέντρα που διεκδικούν εκ νέου τον φυσικό τους χώρο. Τις εργασίες αποκατάστασης έχει αναλάβει o καλλιτεχνικός οργανισμός NVA (nva.org.uk). Μέχρι στιγμής ο χώρος φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα και σόου με φώτα, αλλά κάποια στιγμή θα λειτουργήσει κανονικά ως πολιτιστικό κέντρο.        

ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Αυτά όσον αφορά τις πόλεις της Σκωτίας. Στο υπόλοιπο ταξίδι μας θα ασχοληθούμε με την εξοχή. Απολαύστε το μεγαλείο της λίμνης Lomond, κοντά στο Helensburgh, που είναι ιδανική για ιστιοπλοΐα ή ποδηλασία. Επιβιβαστείτε και πάλι στο τρένο και τραβήξτε προς τον βορρά. Θα δείτε ότι το τοπίο αλλάζει. Οι χερσότοποι των αγριόγαλων είναι καλυμμένοι με ρείκια, μοιάζουν απομονωμένοι και άγριοι. Οι πράσινες και καφετιές αποχρώσεις των κοιλάδων και των κορυφών ανακατεύονται με τα γκριζωπά σύννεφα.    

Το τρένο φτάνει μέχρι το Fort William, έπειτα πρέπει να συνεχίσετε οδικώς. Μη χάσετε τη λίμνη Ness (σ.σ. τη γνωστή Loch Ness), που φημίζεται για ένα πράγμα: το τέρας Nessie. Ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιο περίεργο πλάσμα θα μπορούσε πράγματι να επιβιώνει σε μια τόσο βαθιά λίμνη, μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα. Άλλοι θεωρούν ότι για όλα φταίει το ουίσκι. Κι αυτό είναι κάτι ακόμα που δεν πρέπει να χάσετε. Υπάρχουν δεκάδες αποστακτήρια, αλλά το αγαπημένο μου βρίσκεται στο νησί Skye. 

Ασυμβίβαστη Σκωτία-8

Το γραφικό λιμάνι στο νησί Skye. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Θα περάσετε από το –ελαφρώς ζοφερό– κάστρο Eilean Donan και μετά θα διασχίσετε μια γέφυρα πάνω από τη θάλασσα.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-9

Σκωτσέζος με παραδοσιακό κιλτ παίζει γκάιντα μπροστά από το κάστρο Eilean Donan. (Φωτογραφία:  Getty Images/Ideal Image)

Όταν φτάσετε στο Skye, ρωτήστε τον πρώτο περαστικό που θα βρείτε μπροστά σας πού είναι το Talisker. Το ξέρουν όλοι, καθώς αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο είναι διάσημο το νησί. Αυτό το όμορφο παλιό αποστακτήριο στην όχθη μιας ατάραχης λίμνης παρασκευάζει ουίσκι για εκατοντάδες χρόνια με –σχεδόν– απαρράλακτο τρόπο. Αν το ζητήσετε ευγενικά, μπορεί να σας δώσουν να δοκιμάσετε κάποιο απόσταγμα από φιάλες 20, 30 ή ακόμα και 40 ετών. Είναι αυτή η χαρακτηριστική αλμύρα του (λόγω του αντλούμενου κοντά στη θάλασσα νερού που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία παραγωγής του) που με κερδίζει κάθε φορά.  

Τα βουνά του Skye είναι συγκλονιστικά. Οι πεζοπόροι θα λατρέψετε τον πανύψηλο βραχώδη λόφο Storr. Εμένα, πάλι, μου αρέσει να κάθομαι στον γιαλό και να κοιτάω τα πουλιά να πετούν πάνω από τα βρύα της πράσινης ακτής.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-10

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Η Αθήνα συνδέεται με το Εδιμβούργο με απευθείας πτήσεις της Easyjet. Σε αναζήτηση που κάναμε για τις αρχές Αυγούστου βρήκαμε εισιτήριο απλής μετάβασης με κόστος 300 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε με ενδιάμεση στάση σε Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, κ.λπ.

• Το ταξίδι με τρένο μεταξύ Εδιμβούργου και Dundee διαρκεί μία ώρα, μεταξύ Dundee και Γλασκώβης μιάμιση ώρα, μεταξύ Γλασκώβης και Fort William τέσσερις ώρες (scotrail.co.uk).

Ασυμβίβαστη Σκωτία-11

Hotel Indigo (Φωτογραφία: ©Jonathan Abensur Photography)

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Τόσο στο Εδιμβούργο όσο και στη Γλασκώβη μπορείτε να μείνετε στα εξαιρετικά Hotel Indigos (edinburgh.hotelindigo.com, hinglasgow.co.uk). Από 200 ευρώ και 135 ευρώ το δίκλινο αντίστοιχα.

• Στο Skye, καλή επιλογή είναι το μικρό αλλά πολυτελές ξενοδοχείο Kinloch Lodge (kinloch-lodge.co.uk), με το φημισμένο εστιατόριο που σερβίρει ντόπιο ψάρι και κυνήγι. Aπό 270 ευρώ το δίκλινο.  

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Στο Εδιμβούργο το εστιατόριο The Kitchin (78 Commercial St, τηλ. +44 131-5551755, thekitchin.com) του Βρετανού τηλεοπτικού σεφ Tom Kitchin είναι γνωστό για τo εκλεπτυσμένο μενού του.

Ασυμβίβαστη Σκωτία-12

The Three Chimneys (Φωτογραφία: Alan Donaldson)

• Στο Skye βρίσκεται το εστιατόριο The Three Chimneys (Colbost, Dunvegan, τηλ. +44 1470-511258, www.threechimneys.co.uk), από τα πιο αξιόλογα της Σκωτίας.

• To πολυβραβευμένο The Chippy Doon The Lane (84 Buchanan St, τηλ. +44 141-2256650, thechippyglasgow.com) στη Γλασκώβη είναι ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Βρετανίας για να δοκιμάσετε fish and chips.

|| Περισσότερες πληροφορίες για τη Σκωτία θα βρείτε στο visitscotland.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή