Αντίποινα Αγκυρας στην Ουάσιγκτον

Αντίποινα Αγκυρας στην Ουάσιγκτον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αντίποινα στην «εχθρική στάση» των ΗΠΑ προανήγγειλε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Τέσσερα από τα πέντε κόμματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καταδίκασαν χθες με ανακοίνωσή τους την αμερικανική στάση, ενώ ο διεθνής Τύπος δημοσίευσε λεπτομέρειες για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν.

Οι κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό «Παγκόσμιο Νόμο Μαγκνίτσκι» επιβλήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης από την Τουρκία του 52χρονου Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες. Στην ανακοίνωση περί κυρώσεων αναφέρεται μόνο η υπόθεση του Μπράνσον και όχι άλλες υποθέσεις που αφορούν ευθέως τις ΗΠΑ (η κράτηση άλλων 5 Αμερικανών πολιτών και 3 υπαλλήλων σε αμερικανικά προξενεία), ή συνιστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (η φυλάκιση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, δεκάδων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και χιλιάδων άλλων), στοιχείο που επιτρέπει ευκολότερη αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ωστόσο, λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινή ψήφιση από τη Γερουσία των ΗΠΑ διάταξης με την οποία το Πεντάγωνο υποχρεώνεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Τουρκία από την κοινοπραξία που παράγει τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 και να μην της επιτραπεί η προμήθεια των αεροσκαφών αυτών. Το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων έπληξε την ισοτιμία της τουρκικής λίρας και τις αγορές τουρκικών ομολόγων.

«Αν ο Ερντογάν χρειαζόταν να αποσείσει τις ευθύνες του για την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, τώρα μπορεί. Για πολλούς Τούρκους, αυτές οι κυρώσεις δικαιώνουν τη ρητορική περί “ξένων εχθρών” που θέλουν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία», σχολίασε ο Βρετανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κρίστι-Μίλερ.

«Αλλαξε τους όρους»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Αγκυρα είχε συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον να απελευθερώσει τον Μπράνσον με αντάλλαγμα την ήπια μεταχείριση της τουρκικής τράπεζας Halkbank από την αμερικανική δικαιοσύνη και την επιστροφή του φυλακισμένου στελέχους της τράπεζας, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, στην Τουρκία. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τουρκία άλλαξε τους όρους της συμφωνίας την τελευταία στιγμή, με επέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθούν πλήρως οι κατηγορίες που βαρύνουν τη Halkbank και αφορούν την παράκαμψη των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή