Και νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Και νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση των σχέσεων της Aγκυρας με την Ουάσιγκτον καταφέρει καίριο πλήγμα στην ήδη υποτιμημένη τουρκική λίρα και στα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων και μετοχών.

Το νόμισμα της γειτονικής χώρας διολίσθησε χθες κατά ακόμη 1,9% και έτσι ένα δολάριο αντιστοιχεί σε περισσότερες από πέντε τουρκικές λίρες. Μεγάλη πτώση σημείωσαν, άλλωστε, οι τίτλοι του τουρκικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να έχουν εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 19,48%. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έκλεισε χθες με απώλειες 3,2%.

Η τουρκική οικονομία των 880 δισ. δολαρίων υφίσταται, όμως, επίμονες πιέσεις εδώ και μήνες και κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί μαζικά από το ξένο κεφάλαιο. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τον Τoύρκο πρόεδρο, που αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρός των επιτοκίων» και παρεμβαίνει συστηματικά στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της τουρκικής λίρας, μολονότι ο πληθωρισμός στη χώρα εγγίζει πλέον το 16% και η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 15%. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί η ανάληψη του χαρτοφυλακίου Οικονομικών από τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και η απομάκρυνση όσων στελεχών από το οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν ενέπνεαν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή