Παρέμβαση Μόσχας στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος ρωσικός δάκτυλος διαφαίνεται στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς, τόνισε χθες ότι η Ρωσία εργάζεται ώστε να υποσκάψει τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπως εξάλλου και την προεδρική εκλογή του 2020.

«Οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών ανησυχούν για τις απειλές στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, τόσο τις ενδιάμεσες όσο και τις προεδρικές εκλογές του 2020», δήλωσε ο Κόουτς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, στην οποία παρέστη μαζί με άλλους επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών.

Η παράνομη δραστηριότητα από την πλευρά της Ρωσίας περιλαμβάνει εγκληματικές προσπάθειες να κατασταλεί η ψηφοφορία, όπως εξάλλου και κυβερνοεπιθέσεις κατά της εκλογικής υποδομής, μαζί με διεισδύσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές συγκεκριμένων εκλεγμένων αξιωματούχων και άλλων, τόνισαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. «Οσον αφορά τη ρωσική παρέμβαση στην ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, εξακολουθούμε να βλέπουμε μια διαβρωτική εκστρατεία μηνυμάτων από τη Ρωσία, η οποία προσπαθεί να αποδυναμώσει και να διχάσει τις ΗΠΑ», προσέθεσε ο Κόουτς. «Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και να προειδοποιούμε για τέτοιες απόπειρες. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να υποκλέψουν πληροφορίες από υποψηφίους και κυβερνητικούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Κόουτς, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Κατά την ίδια ενημέρωση στον Λευκό Οίκο, ο αρχηγός του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση των παρεμβολών στην εκλογική διαδικασία. Ο Κόουτς και ο Ρέι ήταν παρόντες στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου προκειμένου να δώσουν την πλήρη εικόνα των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να εγγυηθεί την ασφάλεια των εκλογών.

Ο Ρέι κι άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν κατά την ενημέρωση δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες απειλές για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και δεν ήταν απολύτως σαφείς στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο πρόβλημα της εκστρατείας παρεμβολής της Ρωσίας.

Παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τις δημόσιες δηλώσεις του έχει υποβαθμίσει την απειλή από τη Ρωσία, οι αξιωματούχοι δεν δίστασαν να αναφερθούν στη Ρωσία κατηγορώντας την ως βασική υπεύθυνη πίσω από την εκστρατεία παρεμβολής στην εκλογική διαμάχη. «Αναγνωρίζουμε την απειλή. Είναι πραγματική και είναι συνεχιζόμενη», επισήμανε ο Νταν Κόουτς. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε νόμιμες εκλογές, τις οποίες ο καθένας θα μπορεί να εμπιστευθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή