Νέο ιστορικό υψηλό για τις επενδύσεις venture capital το β΄ τρίμηνο

Νέο ιστορικό υψηλό για τις επενδύσεις venture capital το β΄ τρίμηνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψαν κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 οι επενδύσεις venture capital (VC), αγγίζοντας τα 69,8 δισ. δολάρια μέσω 3.108 συμφωνιών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse Q2, 2018, που δημοσιοποίησε η KPMG Enterprise αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα VC αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο γ΄ τρίμηνο του 2018.

Παρότι το πλήθος των συναλλαγών VC συνέχισε να μειώνεται, το μέσο ύψος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα περσινά. Ειδικότερα, από την αρχή του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 7 εκατ. δολ. όσον αφορά επενδύσεις αρχικού σταδίου και σε 13,5 εκατ. δολ. όσον αφορά επενδύσεις προχωρημένου σταδίου.

«Οι επενδύσεις προχωρημένου σταδίου εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές παγκοσμίως, καθώς οι εταιρείες αντλούν ολοένα υψηλότερα ποσά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους. Οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες του β΄ τριμήνου συνεισέφεραν περισσότερα από 27 δισ. ευρώ – σχεδόν 40% του συνόλου των επενδύσεων VC παγκοσμίως», σχολιάζει ο Κρίστιαν Τόμας, γενικός διευθυντής της KPMG. «Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν νέες δημόσιες εγγραφές (IPO). Ηδη, το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο – με κυριότερες τις Docusign και Zuora στις ΗΠΑ, την Adyen στην Ευρώπη και την Ping An στην Κίνα. Τα αποτελέσματα μετά τη δημόσια εγγραφή αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά στις ΗΠΑ και εκτιμούμε ότι αυτό θα δώσει ώθηση για νέες δημόσιες εγγραφές τα επόμενα τρίμηνα».

Στις ΗΠΑ αντλήθηκαν 27,3 δισ. δολ. μέσω 1.859 συναλλαγών. Τη μεγαλύτερη συναλλαγή πραγματοποίησε η εταιρεία Faraday Future (2 δισ. δολ.). Στην Ευρώπη συνέχισαν να καταγράφονται ισχυρά επίπεδα επενδύσεων VC, αγγίζοντας τα 5,6 δισ. δολ. μέσω 631 συμφωνιών το β΄ τρίμηνο 2018. Στις μεγαλύτερες συναλλαγές του τριμήνου περιλαμβάνεται η εταιρεία Revolut με έδρα το Λονδίνο (250 εκατ. δολ.). Στην Ασία, οι 8 από τις 10 μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν κινεζικές. Επιπλέον της επένδυσης-ρεκόρ ύψους 14 δισ. δολ. στην Ant Financial, οι εταιρείες Weltmeister και Pinduoduo με έδρα τη Σαγκάη πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 3 δισ. δολ. η καθεμιά στο ίδιο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή