Σποραδικές καταιγίδες, βροχές κατά τόπους και σήμερα

Σποραδικές καταιγίδες, βροχές κατά τόπους και σήμερα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύγουστος μεν, αλλά και σήμερα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε Μακεδονία, Ηπειρο και Θεσσαλία, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πληθύνουν και θα ενισχυθούν. Αλλά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις από το μεσημέρι και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά.

Στο Αιγαίο αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην Αττική θα υπάρχει σήμερα ηλιοφάνεια και μόνο το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ ίδιας έντασης θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Κι ενώ η συζήτηση για τα αίτια των πυρκαγιών συνεχίζεται, ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε παρέμβασή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζει πως «ο αντιπυρικός σχεδιασμός της χώρας βασίζεται στην καταστολή, ενώ θα έπρεπε να διαπερνά κάθε πτυχή της διαχείρισης του δασικού, εν γένει του φυσικού, αλλά και του αστικού περιβάλλοντος».

Μία ενδιαφέρουσα πλευρά θέτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Παναγιώτης Λατσούδης: «Η φύτευση ρητινοφόρων πεύκων σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα όρια της φυσικής τους εξάπλωσης (όπως είναι η Κεντρική και Δυτική Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία κ.λπ.) μόνο και μόνο επειδή είναι ταχυαυξή και ανθεκτικά στην ξηρασία, όχι μόνο εξαπλώνει τον κίνδυνο μεγαπυρκαγιών, αλλά επίσης αλλοιώνει και την τοπική βιοποικιλότητα εκτοπίζοντας τα αυτόχθονα είδη φυτών».

Ο κ. Λατσούδης σημειώνει, επίσης, πως «στο αστικό πράσινο πολλών μεγάλων ελληνικών πόλεων δεν λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Ομοιόμορφη και συμπαγής βλάστηση δεν αφήνει περιθώρια για ανοίγματα ασφάλειας, αλλά ούτε για μια μεγαλύτερη βιοποικιλότητα μέσα στο αστικό περιβάλλον. Οι διαχειριστές του αστικού πρασίνου δεν προσφέρουν στους επισκέπτες τους την απαραίτητη πληροφορία που απαιτείται σε περίπτωση πυρκαγιάς, δυνατών ανέμων, πλημμυρών κ.λπ. Το πράσινο αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα σε “προνομιούχες” αστικές περιοχές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση ενδεχόμενων πυρκαγιών».

Ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής υπογραμμίζει πως ο άναρχος σχεδιασμός, νόμιμη και μη νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση, πλημμελής επίβλεψη της οικοδόμησης δημόσιων χώρων, αλλά και πολιτικές επιλογές έχουν οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. «Η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή