Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα λόγω διεθνούς αναταραχής

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα λόγω διεθνούς αναταραχής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές μετά τις εμπορικές απειλές της Ουάσιγκτον, η οποία ώθησε τους επενδυτές να σπεύσουν να περιορίσουν την έκθεσή τους για ρίσκο, παρέσυρε και τα ελληνικά ομόλογα, επιβεβαιώνοντας το πόσο ευάλωτα παραμένουν στις διεθνείς εξελίξεις, παρόλο που η Ελλάδα οδεύει, σε 17 ημέρες από σήμερα, στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης. Η νέα αναταραχή στις αγορές, η οποία οδήγησε σε σημαντική βουτιά και τα ιταλικά ομόλογα, σε συνδυασμό με τον απόηχο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει το ήδη επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, και που βάζει «τοίχο» στα όποια σχέδια είχε η ελληνική κυβέρνηση για νέα έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου, και διαμορφώθηκε στο 4,089% με άνοδο της τάξης του 3,26% από τα επίπεδα της Τετάρτης. Ακόμα πιο «εκρηκτική» ήταν η άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,193% με άνοδο 5,80%. Εντονα ανοδικά και πάνω από την απόδοση της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%) κινήθηκε η απόδοση στο 7ετές, η οποία άγγιξε το 3,65%.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος –όπως το «Oχι» του Μάριο Ντράγκι στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αμφισβήτηση του ΔΝΤ ότι η δέσμευση του Eurogroup για ανάληψη μέτρων για το χρέος «εάν χρειαστεί» το 2032 διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές– έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση της νευρικότητας γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές παραμένουν ερμητικά «κλειστές» για την Ελλάδα. Χθες αποδείχθηκε ακόμη μία φορά πόσο «ευαίσθητοι» είναι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι στα εξωτερικά σοκ, αφού και αυτή τη φορά η νέα επιδείνωση που σημειώθηκε στα ομόλογα της Ιταλίας «μεταδόθηκε» με μεγάλη ταχύτητα και στα ελληνικά, όπως ακριβώς συνέβη και τον Μάιο, όπου η πολιτική κρίση «πάγωσε» τα σχέδια του ελληνικού Δημοσίου για έξοδο στις αγορές.

Το θέμα της Ιταλίας και των σχέσεών της με την Ευρώπη απασχόλησε ιδιαίτερα τους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκαν στις ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Την «ευαισθησία» αυτή της Ελλάδας τόνισε, άλλωστε, και η Κομισιόν στο σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες δανεισμού της χώρας παραμένουν «εύθραυστες» λόγω εξωτερικών οικονομικών κινδύνων. Επίσης, ανέφερε πως, λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Οπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. και τα ευμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου, δεν άλλαξε τη μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το 10ετές ομόλογο άνω του 4%. Ο βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών παραμένει να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η απόδοσή του, για να επιχειρηθεί άλλη μία προστατευμένη έξοδος στις αγορές, αν το επιτρέψουν οι τότε επικρατούσες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή