Τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης προχωρεί ο ESM

Τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης προχωρεί ο ESM

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ετοιμάζεται να εκταμιεύσει, τις επόμενες μέρες, την τελευταία μνημονιακή δόση των 15 δισ. ευρώ, και στην Ευρώπη εκφράζεται ανακούφιση για τη λήξη του μνημονίου, σε 17 μέρες από σήμερα.

Οι διαδικασίες για την εκταμίευση κινήθηκαν αμέσως μόλις άναψε το πράσινο φως για τη δόση η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου προχθές. Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κάλιν Ανεβ Γιάνσε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, εγκρίθηκε προχθές από το Συμβούλιο των Διοικητών του Μηχανισμού (σ.σ. το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) το συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, χθες, το υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους του ESM. To συμπληρωματικό μνημόνιο, σημειώνεται, επικαιροποίησε το μνημόνιο που είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015 και επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018 (με την ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης). «Αυτό άνοιξε τον δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες», καταλήγει ο κ. Ανεβ.

Οι τελευταίες διαδικασίες ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου συνοδεύονται από δηλώσεις ικανοποίησης και ανακούφισης στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σχολίασε σε tweet, μετά την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου ότι ανοίγει ο δρόμος για την τελική πληρωμή υπό το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. «Η δόση των 15 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Πορτογάλος υπουργός, «θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργηθεί το απόθεμα ρευστότητας, διευκολύνοντας την επιστροφή στην αγορά χρέους. Μόλις 20 ημέρες απομένουν για να εξέλθει η Ελλάδα επίσημα από το πρόγραμμά της».

Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, Γιοχάνες Καρς, μετά την ψηφοφορία. «Ολοι μας ενδιαφερόμαστε να μην ασχοληθούμε ξανά με αυτά τα ζητήματα – ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ευρώπη. Αλλά και οι Ελληνες που είναι ένας περήφανος λαός, έχουν κάθε συμφέρον τα πράγματα να λειτουργούν στη χώρα τους όπως αυτοί θέλουν».

Εξάλλου, ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, επικεφαλής των βουλευτών των CDU/CSU στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η Ελλάδα εφάρμοσε με επιτυχία τα μέτρα του 3ου προγράμματος, ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι θετικά και ότι γι’ αυτόν τον λόγο «είμαστε πεπεισμένοι πως μπορεί να μεταβεί στη μεταμνημονιακή φάση». Ο κ. Ρέμπεργκ σχολίασε την περίοδο Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «με παιχνιδάκια και τεχνάσματα δεν πας μπροστά», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα σύντομα κατάλαβε ότι είναι καλύτερο να συνεργάζεσαι με τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή