Στο 1 τρισ. δολ. έφθασε η κεφαλαιοποίηση της Apple

Στο 1 τρισ. δολ. έφθασε η κεφαλαιοποίηση της Apple

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Apple έφθασε, χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1 τρισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία. Εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με αυτό το κριτήριο. Χθες, πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά 2,8%, στα 207,05 δολάρια, διαμορφώνοντας τη συνολική χρηματιστηριακή αξία του τεχνολογικού ομίλου στο 1 τρισ. δολ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Apple εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1980. Εκτοτε, η τιμή της μετοχής της έχει εμφανίσει αύξηση 50.000%.

Πέραν αυτής της πολύ σημαντικής είδησης, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος δεν έχει ολοκληρώσει την καταβολή του προστίμου που του επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες το 2016. Η Apple κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει στην ιρλανδική κυβέρνηση σε αναδρομικούς φόρους το ποσόν των 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά τόκους. Οι ευρωπαϊκές αρχές έκριναν παράνομες τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου και της ιρλανδικής κυβέρνησης. Αυτοί οι διακανονισμοί επέτρεπαν, σκανδαλωδώς, τη φορολόγηση της Apple με χαμηλό συντελεστή. Η εταιρεία έχει καταβάλει τα 9 δισ. ευρώ και το τελευταίο δίμηνο πλήρωσε άλλα 4,5 δισ. ευρώ.

Για τον στόχο της χρηματιστηριακής αξίας του ενός τρισ. δολ. διαγκωνιζόταν μέχρι πρότινος η Apple με την Amazon. Οπότε ήταν θέμα χρόνου ποια από τις δύο θα τον επιτύγχανε πρώτη. Μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη των αποτελεσμάτων της Apple για το β΄ τρίμηνο, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε κατά 5%, φθάνοντας στα 201,50 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως εκείνη την ημέρα η συνολική χρηματιστηριακή της αξία άγγιξε τα σχεδόν 973 δισ. δολ. και απείχε μόλις 27 δισ. δολ. από το 1 τρισ. δολ. Οι πωλήσεις της το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 53,3 δισ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς παραμένει επτά χρόνια συνεχώς στην πρώτη θέση, βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας.

Μία άλλη αμερικανική επιχείρηση που είχε βρεθεί παλαιότερα στη θέση αυτή ήταν ο βιομηχανικός όμιλος General Electric (GE). H GE σε διαφορετικές περιόδους στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000 ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Στη συγκεκριμένη θέση είχε μείνει 11 χρόνια συνολικά. Βέβαια, αυτός ο μακράς διαρκείας «τίτλος» είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας τις τελευταίες δυο δεκαετίες στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μicrosoft, η οποία το 2000 είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να καταβαραθρώνεται. Συγκεκριμένα, έχασε 370 δισ. δολάρια και κατόρθωσε να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο του 2017. Δηλαδή μετά 17 χρόνια η χρηματιστηριακή της αξία άγγιξε ξανά τα 500 δισ. δολάρια, ενώ στα μέσα του 2018 ανήλθε στα σχεδόν 760 δισ. δολ. Οι μετοχές των General Electric και ExxonMobil, που ήταν κάποτε κραταιές, υστερούν σε αποδόσεις σε σύγκριση με την απόδοση του δείκτη S&P 500. Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή της κινεζικής ενεργειακής ΡetroChina. Εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τον Νοέμβριο του 2007 και για μικρό διάστημα έφθασε να έχει χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 τρισ. δολ. Εντούτοις, στα τέλη του 2008 είχαν σημειωθεί μεγάλες απώλειες – τότε η αξία της ανερχόταν μόλις στα 260 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή