Αύξηση επιτοκίων από Τράπεζα της Αγγλίας

Αύξηση επιτοκίων από Τράπεζα της Αγγλίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της αποφάσισε, χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας. Πλην όμως, ο επικεφαλής της, Μαρκ Κάρνεϊ, επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα βιαστεί να ακριβύνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού στη βρετανική οικονομία ενόψει Brexit. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι όροι αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τα εννέα μέλη της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική στην Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριξαν ομόφωνα την αύξηση του βασικού επιτοκίου, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, που ανέμεναν ότι επτά θα ψήφιζαν υπέρ και δύο κατά.

Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκε από το 0,5% στο 0,75% για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007. Είναι, ουσιαστικά, η δεύτερη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κόστους δανεισμού την τελευταία δεκαετία. Η χθεσινή απόφαση έδωσε ώθηση στη στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επισήμανε ότι η οικονομία κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ενόψει Brexit, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η πορεία της βρετανικής οικονομίας προδιαγράφεται ευοίωνη και, ως εκ τούτου, ενισχύονται οι πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Τράπεζα της Αγγλίας πέρασε το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά. «Η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας δικαιολογεί αύξηση των επιτοκίων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει ο Λουκ Μπαρτόλεμιου, στρατηγικός επενδυτής στην Aberdeen Standard Investments. «Είναι απίθανο να ληφθεί ανάλογη απόφαση με τη σημερινή κατά τους προσεχείς μήνες», προσθέτει ο ίδιος.

Από το δημοψήφισμα του Brexit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2016, η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Η στερλίνα υποχώρησε από 1,4362 δολ. στις 19 Ιουνίου 2016, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, σε 1,3039 δολ. χθες. Πρόκειται για πτώση σχεδόν 9% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε από το 1% το 2016 στο 2,4% φέτος τον Ιούνιο. Στο μεσοδιάστημα, ο πληθωρισμός φλέρταρε και με το 3%, παρότι τον περασμένο μήνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών στην πραγματική οικονομία. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο το κόστος κυρίως των τροφίμων και να επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα έχει διαμορφωθεί στο 2,09% σε δύο χρόνια, δηλαδή λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 2,5%, σε ετήσια βάση, έως τα τέλη του 2018, αντί 3,25% που ήταν η πρόβλεψη του Μαΐου.

Πρόβα για σκληρό Brexit

To Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. «Ο όμιλος μπορεί να θέτει σε εφαρμογή σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για να διατηρείται η ομαλή λειτουργία των αγορών και για να εξυπηρετούνται οι πελάτες του σε περίπτωση σκληρού Brexit. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση νέων οντοτήτων που έχουν δημιουργηθεί στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη», ανακοίνωσε το LSE στο Σίτι του Λονδίνου. «Εντούτοις, η έλλειψη σαφούς σχεδίου και οι περιπλοκές αλλά και οι επιπλοκές ενός σκληρού Brexit μπορεί να επηρεάσουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει το LSE. Τον Ιούλιο, το LSE επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε αιτήσεις για να δημιουργήσει μονάδες διαπραγμάτευσης στο Αμστερνταμ. Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να μεταχειριστούν ευνοϊκά το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit, εφόσον οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Αρα, το Σίτι του Λονδίνου κινδυνεύει να χάσει την ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή