Η Amazon θεωρείται ότι δάμασε τον πληθωρισμό

Η Amazon θεωρείται ότι δάμασε τον πληθωρισμό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που οι πληθωριστικές πιέσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο στον σημερινό ήπιο πληθωρισμό, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποτρέπει τα «παραδοσιακά» καταστήματα να αυξήσουν τις τιμές στον βαθμό που έκαναν παλαιότερα;

Η Deutsche Welle αναφέρεται σε έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: η Amazon και οι ανταγωνιστές στο ψηφιακό λιανεμπόριο έχουν δαμάσει τον πληθωρισμό, καθώς μπορούν και προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές μέσω Διαδικτύου. Η έρευνα θεωρεί ότι η Amazon και οι λοιπές εταιρείες αυτού του είδους επιβραδύνουν τον πληθωρισμό κατά 0,1% έως 0,2%. «Το διαδικτυακό εμπόριο και η ψηφιοποίηση ασκούν σημαντική επίδραση στις εθνικές οικονομίες», επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα ING Diba, στην Deutsche Welle. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αρχή. Μέσω του διαδικτυακού εμπορίου, του αυξανόμενου ανταγωνισμού και της διαφάνειας, οι τιμές μάλλον θα συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. Αυτό, πάντως, προβληματίζει τις κεντρικές τράπεζες», σχολιάζει ο ίδιος.

Κάποιοι οικονομολόγοι, όμως, αμφισβητούν τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι μπορούν οι τιμές να μειώνονται τόσο πολύ με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Ντάβιντ Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Julius Bär. «Αρχικά, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει μια μεσοπρόθεσμη επίδραση», εξηγεί. Κι όμως, οι τιμές των αγαθών που διατίθενται στο Διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσουν τον δομικό πληθωρισμό, εξαιρουμένου του ευμετάβλητου κόστους στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Μετά την εφαρμογή μιας εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη φαίνεται να κυμαίνεται στον επιθυμητό στόχο του 2%, αντί του 0,8% που καταγράφηκε τον Ιούνιο στην Ιαπωνία. Ομως, αν αφαιρεθεί η επίδραση των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ο δομικός πληθωρισμός κυμαίνεται χαμηλότερα από τα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα στις μεγάλες οικονομίες.

Στην Ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,10% τον Ιούλιο, δηλαδή χαμηλότερα από τον μέσο όρο 1,4% την περίοδο 1997-2018. Στις ΗΠΑ, αντιστοίχως, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Ιούνιο του 2018, όταν ο μέσος όρος για την περίοδο 1997-2018 είναι 3,64%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή