Εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία στην Ανατ. Αττική

Εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία στην Ανατ. Αττική

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο Αυστραλών εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε θέματα μεγάλων καταστροφών, όπως αυτή που συντελέστηκε στο Μάτι, αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Αθήνα για να συνδράμει το έργο των ελληνικών αρχών.

Πρόκειται για μέλη της Αυστραλιανής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Disaster Assistance Response Team – DART), που εξειδικεύεται σε θέματα έρευνας και διάσωσης, αποκατάστασης καταστροφών σε «κρίσιμες» υποδομές, καθαρισμό νερού κ.ο.κ.

Η ομάδα έρχεται στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης της κυβέρνησης της Αυστραλίας προς την Ελλάδα, για την τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρόταση για συνδρομή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας στη διάρκεια απευθείας επικοινωνίας του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και την αποδέχθηκε.

«Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους Ελληνες που επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές φωτιές της 23ης Ιουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστραλίας με ημερομηνία 1η Αυγούστου.

Η συνεννόηση

Οι λεπτομέρειες για την άφιξη της αποστολής ρυθμίστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα σε συνεννόηση με την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα Kate Logan και πλέον η αύξηση των Αυστραλών ειδικών αναμένεται σήμερα στην Αθήνα.

Την ομάδα αποτελούν δέκα στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος της Αυστραλίας, από τα τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλλίας και της Βικτώριας, και θα την υποστηρίζουν δύο επιπλέον στελέχη του τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Officers) του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο νησί Τόνγκα

Τον Φεβρουάριο η ίδια ομάδα συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στο νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό, που επλήγη από τον τροπικό κυκλώνα «Gita», ενώ είχε παράσχει βοήθεια στις Αρχές της Ιαπωνίας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα μετά τη φωτιά στο Μάτι έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μασσαλία δύο Γάλλοι πυροσβέστες, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που είχε δρομολογηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Η επίσκεψή τους ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, συνέπεσε με τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι και οι δύο Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με Ελληνες αξιωματούχους στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή