Τουρισμός και πρωτογενής τομέας για την ανάπτυξη

Τουρισμός και πρωτογενής τομέας για την ανάπτυξη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φωκίδα είναι νομός πλούσιος σε ιστορία και φυσικές ομορφιές, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ολα αυτά σε συνάρτηση με το ότι είναι τόσο κοντά στην πρωτεύουσα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Φωκίδα στην ανάπτυξη που τόσο της λείπει. Είναι ένας ξεχασμένος νομός από όλους. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο και σε χωριά, όπως η Αγία Ευθυμία, να γνωρίσουν την άνθηση που θα ήθελαν. Ο σύλλογός μας προσπαθεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση με τις όποιες δυνάμεις του, αναδεικνύοντας και μέσω της εφημερίδας μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας (Ιστορία, θαυμάσιο κλίμα, προνομιακή θέση κοντά στο βουνό και στη θάλασσα, αλλά και στα τοπικά αστικά κέντρα).

Η ιστορία της Αγίας Ευθυμίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εδώ σώζονται ερείπια της αρχαίας Μυωνίας. Τα κατάλοιπα από κάθε ιστορική περίοδο μαρτυρούν την αδιάλειπτη παρουσία του ανθρώπου στον συγκεκριμένο χώρο.

Η Αγία Ευθυμία υπήρξε η γενέτειρα σπουδαίων κλεφταρματολών όπως ο περίφημος Αστραπόγιαννος, μορφών του πνεύματος όπως ο ονομαστός διδάσκαλος του γένους Νικόδημος Καβάσιλας και ο νεότερος Γιάννης Σκαρίμπας, είναι δε, χαρακτηρισμένη ως «μαρτυρικό χωριό» για τις θυσίες της στην περίοδο 1940-44. Στην Αγία Ευθυμία, τα χρόνια πριν από την κρίση, υπήρξε εγκατάσταση νέων οικογενειών από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ομως, αυτή η τάση ανακόπηκε βίαια με τις εξελίξεις στην οικονομία. Τομείς όπως ο τουρισμός αλλά και οι λεγόμενοι πρωτογενείς (κτηνοτροφία, γεωργία) στηριγμένοι σε νέες βάσεις αλλά και σε συνδυασμό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Προφανώς, επειδή το γενικότερο πλαίσιο είναι αρνητικό, προς το παρόν δεν ευνοούνται τέτοιες πρωτοβουλίες. Τα «Σκαρίμπεια», πέραν των άλλων, έχουν ως σκοπό να αποκτήσουν επαφή με τις ρίζες τους οι νέοι άνθρωποι, να αγαπήσουν τον τόπο και γιατί όχι να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά εκεί. Αν κερδηθεί το στοίχημα, αυτό θα γίνει με τους νέους ανθρώπους κι εκεί κατατείνει η προσπάθεια του συλλόγου μας. Η Αγία Ευθυμία έχει παρελθόν, το παρόν δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον.

* Ο κ. Σπύρος Κυριάκης είναι πρόεδρος του συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή