Στο ίδιο καζάνι, διχασμένοι

Στο ίδιο καζάνι, διχασμένοι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δύσκολες στιγμές, έχουμε ανάγκη από υπενθύμιση ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Κάποιοι έχουν μεγαλύτερες ευθύνες από άλλους, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση του κράτους. όμως η τύχη της χώρας, η ποιότητα της ζωής μας, οι προοπτικές των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων. Δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση για τη συμφορά στο Μάτι, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ούτε, όμως, είναι αθώα, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές της. Ανέτοιμοι και ανίδεοι των δυσκολιών, επεδίωξαν να κυβερνήσουν, έπεισαν αρκετούς ψηφοφόρους για τις ικανότητές τους και, τρία χρόνια τώρα, διαχειρίζονται την τύχη της χώρας. Σήμερα μπορούν να κριθούν.

Για το πολιτικό κλίμα, όμως, δεν ευθύνονται μόνο οι κυβερνήσεις. Ολα τα κόμματα, και οι οπαδοί τους, συμβάλλουν στη διαμόρφωσή του. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, αυτά επιλέγουν εάν θα υπηρετήσουν το καλό της χώρας ή εάν θα επενδύσουν σε εύκολες λύσεις, όπως το ψέμα και ο διχασμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, από τότε που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, υιοθέτησαν αυτή την πρακτική με ζήλο. Συνέβαλαν σε κλίμα πόλωσης, ισοπέδωσαν τα έως τότε επιτεύγματα και τις θυσίες, υπέθαλψαν την ανομία, ανεχόμενοι ακραίες και βίαιες συμπεριφορές. Επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον κόσμο όπως τον ήθελαν και όχι όπως ήταν πραγματικά. Αυτή την αυταπάτη επιβράβευσε ο λαός με την ψήφο του – είτε επειδή ο ίδιος έτρεφε αυταπάτες είτε επειδή έβλεπε την πραγματικότητα αλλά ήθελε να ακούει για εύκολες λύσεις.

Τώρα που και οι τελευταίες αυταπάτες των πολιτών μάλλον κάηκαν, στελέχη της κυβέρνησης και παρατρεχάμενοί τους στον Τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζουν την προσπάθεια να πείσουν εαυτούς και τους πολίτες ότι η πραγματικότητα είναι άλλη απ’ αυτήν που όλοι βλέπουμε. Αντί να αναλαμβάνουν το βάρος των ευθυνών τους –όχι μόνο για όσα συνέβησαν, αλλά και για την επούλωση των πληγών– επιτίθενται εναντίον των θυμάτων, εναντίον προηγούμενων κυβερνήσεων, εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων.

«Αυτό που χρειάζεται αυτές τις ώρες είναι λίγα λόγια, περισσότερη σιωπή, περίσκεψη, προσευχή, ψάξιμο μέσα μας και κυρίως έμπρακτη συμπαράσταση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Χρειάζονται, όμως, και συγκεκριμένες κινήσεις των κυβερνώντων για να δείξουν ότι διαθέτουν την ωριμότητα και το ψυχικό και ηθικό σθένος να επιχειρήσουν συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να καθησυχάσουν το ανήσυχο έθνος. Σεβόμενοι το εθνικό πένθος, να επιδιώξουν την ενότητα. Ελλείψει ηγεσίας ικανής να απορροφήσει τον πόνο και τον φόβο που έσπειραν οι φωτιές, η Δημοκρατία παρέχει τη διέξοδο των εκλογών. Εκεί αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή