Επιλεκτικές αγορές έφεραν κέρδη στο Χ.Α.

Επιλεκτικές αγορές έφεραν κέρδη στο Χ.Α.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στις αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές, το ελληνικό Χρηματιστήριο «νίκησε» τη νευρικότητα που κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα στις διεθνείς αγορές και κατάφερε να κλείσει στα θετικά. Με το μόνιμο πλέον «βαρίδι» του αναιμικού τζίρου, ωστόσο, να επικρέμαται επίμονα πάνω από την αγορά, η έντονη κινητικότητα των αγοραστών που σημειώθηκε στις τελικές δημοπρασίες δεν κατάφερε να «ανεβάσει» τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, το οποίο να μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις σημαντικής εκτόνωσης το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76%, στις 761,69 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96%, ενώ στο +1,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τραπεζικός δείκτης και στις 844,84 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,3%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,1%.

Το φετινό καλοκαίρι κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι για τις αγορές, με τον Αύγουστο να μη θυμίζει σε τίποτε την παραδοσιακή του χρηματιστηριακή… νηνεμία. Οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit, οι συνεχείς εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η νέα ιταλική πολιτική κρίση και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών διατηρούν υψηλά τη νευρικότητα στους επενδυτές. Σε αυτό το δύσκολο τοπίο καλείται να κινηθεί το πολύπαθο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει και στο ραντάρ του τις καταιγιστικές εξελίξεις με τη Fοlli Follie αλλά και τον «πονοκέφαλο» της απουσίας των επενδυτών και της απαξίωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων δεν είναι καλά. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι νέοι κραδασμοί στις διεθνείς αγορές, και ειδικά στην Ιταλία, οδήγησαν τα ελληνικά ομόλογα σε νέα επιδείνωση, με την απόδοσή τους να αυξάνεται σε επίπεδα που θεωρούνται απαγορευτικά για μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,110%, ενώ το 3,219% άγγιξε η απόδοση του 5ετούς. Η απόδοση του 7ετούς συνέχισε να κινείται σε επίπεδα άνω του 3,5% που ήταν το επιτόκια της έκδοσής του τον Φεβρουάριο, και διαμορφώθηκε στο 3,78%. Η συντήρηση των αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον και η αύξηση των spreads των ομολόγων αναστέλλουν για την ώρα τα σενάρια ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή