Εκτός κυβέρνησης ετέθη ο Νίκος Τόσκας

Εκτός κυβέρνησης ετέθη ο Νίκος Τόσκας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη συνιστά η χθεσινή, τελική αποδοχή από τον πρωθυπουργό της παραίτησης του Νίκου Τόσκα, υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες πολίτες στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός είχε ήδη προαναγγείλει ότι θα αποδοθούν ευθύνες, περιλαμβανομένων και των πολιτικών και, υπενθυμίζεται, πως ο κ. Τόσκας είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του μία φορά, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή. Μάλιστα, ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη είχε κοινοποιήσει την παραίτησή του προς τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για την πορεία αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ο κ. Τόσκας υπέβαλε εκ νέου την παραίτησή του την Πέμπτη και αυτή τη φορά έγινε δεκτή. Την Πέμπτη, μέσω ανακοίνωσης του «Πράττω», όπου εκτός από τον παραιτηθέντα υπουργό αναπληρωτή συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ουσιαστικά προεξοφλείτο η αποχώρηση του κ. Τόσκα. Αναφερόταν, ενδεικτικά, ότι η κίνηση «Πράττω» αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί, και απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να την επιμερίσει άμεσα καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του.

Τελικά, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, ο κ. Τόσκας «με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα», σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μαξίμου. Οι αρμοδιότητες του κ. Τόσκα περιέρχονται πλέον στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης του κ. Τόσκα, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μέσω Τουίτερ ότι «η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

Η αποχώρηση του κ. Τόσκα από την κυβέρνηση πρακτικά επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη σεναρίων ανασχηματισμού εν ευθέτω χρόνω. Αν και οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη έχουν μεταφερθεί στον κ. Σκουρλέτη, φαίνεται ότι πρόκειται για προσωρινή λύση έως ότου γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την προετοιμασία του ανασχηματισμού. Μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η μετακίνηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι μελετά. Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου και τις όποιες ανακοινώσεις για τη λήξη των μνημονίων και πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Για «όψιμη παραίτηση» έκανε λόγο αμέσως μετά την παραίτηση η Ν.Δ. Στην ανακοίνωση της Πειραιώς αναφέρεται ότι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία. Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή