Μέτρα, όχι λόγια για αυθαίρετα

Μέτρα, όχι λόγια για αυθαίρετα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα και πολλά ερωτήματα υποδέχθηκαν 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις την κυβερνητική εξαγγελία και την αντίστοιχη τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις της Αττικής. Θέτοντας το ερώτημα εάν η κυβερνητική επιλογή αποτελεί «άσκηση επικοινωνίας ή νέες ρυθμίσεις;», οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν πως η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά».

Ως θετικά στοιχεία της τροπολογίας, οι 13 οργανώσεις σημειώνουν «πρώτον την πρόνοια για μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα (ζητούν μάλιστα επέκταση της ρύθμισης στην υπόλοιπη χώρα), και δεύτερον, τη ρύθμιση που προβλέπει χρηματοδότηση των πράξεων κατεδάφισης από το Πράσινο Ταμείο κατά παρέκκλιση από τον περιορισμό του 2,5% επί των ετήσιων διαθεσίμων του (που είχε θεσπιστεί το 2013, στο πλαίσιο των μνημονίων)». «Αναμένοντας τις δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να γίνουν πράξη, καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις δικές της ευθύνες στη διαχρονικά ανοιχτή πληγή της αυθαίρετης δόμησης και της πολιτικής υποκρισίας», τονίζουν οι 13 οργανώσεις και ζητούν από την κυβέρνηση: να προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση όλων των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων και οικισμών, με προτεραιότητα εκείνα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και σε προστατευόμενες περιοχές· να σταματήσει τη διαδικασία νέας ρύθμισης για τακτοποίηση παράνομων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων».

«Η δραματική εξέλιξη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου δείχνει με τραγικό τρόπο ότι η προστασία της φύσης είναι θέμα ζωής και θανάτου», τονίζουν οι οργανώσεις και καλούν «όλα τα κόμματα να αναλογιστούν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρουν».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή