Μεγάλη μείωση κεφαλαιοποίησης των κινεζικών χρηματιστηρίων

Μεγάλη μείωση κεφαλαιοποίησης των κινεζικών χρηματιστηρίων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα έχασε τη θέση της δεύτερης μετά τις ΗΠΑ μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο. Την κατέκτησε η Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2014. Αιτία της εκθρόνισής της είναι ο εμπορικός πόλεμος, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Μπαν Λαμ, αναλυτής της CEB International Investment στο Χονγκ Κονγκ.

Οι νέες απειλές που εξακόντισε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος για δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν. Χάθηκαν έτσι από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων 2,29 τρισ. δολάρια. Η συνολική αξία των κινεζικών μετοχών περιορίστηκε στα 6,09 τρισ. δολάρια, ενώ της Ιαπωνίας ανέρχεται στα 6,17 τρισ. δολάρια. Τους τελευταίους 12 μήνες ο δείκτης CSI 300 των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Σεντζέν έχει υποχωρήσει συνολικά πάνω από 17%. Σε ό,τι αφορά το γουάν, έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 8% έναντι του δολαρίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης Topix του Τόκιο υποχώρησε μόνον 4%, ενώ το γιεν έχει ανατιμηθεί κατά 1% έναντι του δολαρίου. Το γιεν ήταν, άλλωστε, το μοναδικό ασιατικό νόμισμα που ενισχυόταν κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ τα υπόλοιπα υποχωρούσαν.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, όλα αυτά απέχουν πολύ από τις ημέρες δόξας που γνώριζαν οι κινεζικές αγορές έως τον Ιούνιο του 2015. Τότε, η συνολική τους κεφαλαιοποίηση είχε φτάσει στα 10 τρισ. δολάρια, αλλά κατέρρευσε λίγες ημέρες μετά από ένα κραχ που τους αφαίρεσε 5 τρισ. δολάρια. Από τότε βρέθηκαν και πάλι σε απόσταση αναπνοής από την ιαπωνική αγορά. Είχε προηγηθεί περίπου επτά μήνες νωρίτερα η αναβάθμιση των κινεζικών χρηματιστηρίων στη δεύτερη θέση μετά την αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικτύου CNBC, η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής αγοράς ανέρχεται σε 31 τρισ. δολάρια. Οπως τονίζει το Bloomberg, η διολίσθηση της Κίνας στην τρίτη θέση καταδεικνύει ότι ο ρόλος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά είναι σημαντικός, αλλά όχι ισάξιος των οικονομικών της μεγεθών.

Οι κινεζικές αρχές έχουν υποσχεθεί να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στις επενδύσεις σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, από τον τραπεζικό μέχρι τον αγροτικό τομέα. Παραμένει, πάντως, χαμηλό το ποσοστό των κινεζικών τίτλων, μετοχών και ομολόγων που βρίσκεται σε χέρια ξένων επενδυτών. Εξίσου αναντίστοιχος με τα μεγέθη της Κίνας είναι και ο ρόλος του γουάν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τον Ιούνιο, το μερίδιό του στις παγκόσμιες πληρωμές υποχώρησε στο 1,81% από το 1,88% όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με τον Λίνους Γιπ, αναλυτή της First Shanghaui Securities, στο Χονγκ Κονγκ, «η κινεζική αγορά θα εξακολουθήσει να κινείται πτωτικά για το επόμενο δίμηνο».

Ο ίδιος αναλυτής θεωρεί, πάντως, πιθανόν να ανακάμψει η κινεζική αγορά και να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Οπως επισημαίνει, «τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας παραμένουν σταθερά και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σύντομα έπειτα από σύντομη επιβράδυνση».

Νέα αντίποινα από Πεκίνο

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες αντίποινα κατά της Ουάσιγκτον. Επέβαλε δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων σε μεγάλο φάσμα αμερικανικών προϊόντων, από το LNG και το βοδινό κρέας μέχρι ορισμένα είδη αεροσκαφών.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ενδώσει στους «εκβιασμούς» της Ουάσιγκτον. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα συγκαταλέγονται οι δασμοί σε 5.207 προϊόντα από τις ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί θα κυμαίνονται από 5% έως 25%.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η επιβολή των δασμών θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι «η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένως κλιμακώσει την ένταση εις βάρος τόσο των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών». Προσέθεσε, επίσης, ότι «η Κίνα πρέπει να προχωρήσει στα αναγκαία αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατοίκων της».

Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή