Πρωτοβουλία από την Ε.Ε. κατά της χειραγώγησης

Πρωτοβουλία από την Ε.Ε. κατά της χειραγώγησης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο την καταπολέμηση της χειραγώγησης της ψήφου μέσω κοινωνικών δικτύων εγκαινιάζει η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Βέρα Γιούροβα, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 και στον απόηχο του σκανδάλου του Facebook και της Cambridge Analytica.

Η επίτροπος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες πολιτικής διαφήμισης.

Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, επιδιώκει τη δημιουργία ακροδεξιού ιδεολογικού μετώπου στην Ευρωβουλή, η Κομισιόν ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το φθινόπωρο τα σχέδιά της για συντονισμό των κατά τόπους ρυθμιστικών θεσμών για την πρόληψη της χειραγώγησης εκλογικών αναμετρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα την υιοθέτηση ευρωπαϊκού κώδικα, ο οποίος θα αποθαρρύνει τα κοινωνικά δίκτυα από τη συγκέντρωση και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, η Κομισιόν θα στηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου δικτύου «ελεγκτών», οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν την ακρίβεια δημοσιευμένων ειδήσεων.

Σε δηλώσεις της την Πέμπτη, η κ. Γιούροβα είπε: «Θέλω να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη προστασία των εκλογών μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα. Η διοργάνωση εκλογών αφορά εξ ολοκλήρου τα κράτη-μέλη. Αν, όμως, ένα κράτος-μέλος απειλείται από χειραγώγηση των εκλογών του, αυτό επηρεάζει όλη την Ενωση.

Πρέπει, επίσης, να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αποφασιστικά. Επείγοντα ζητήματα, όπως η πολιτική διαφήμιση στο Διαδίκτυο, η διαφάνεια, η ισότιμη πρόσβαση στα διαδικτυακά μέσα και η προστασία των δεδομένων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα. Θα παρουσιάσουμε τις ακριβείς προτάσεις μας το φθινόπωρο».

Συντονισμένες εκστρατείες

Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο του Ιντερνετ της Οξφόρδης δημοσίευσε έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι σε 48 χώρες του κόσμου έγιναν φέτος συντονισμένες εκστρατείες χειραγώγησης των κοινωνικών δικτύων, από 28 που είχαν καταγραφεί το 2017.

Το Ινστιτούτο αναφέρει στην έκθεσή του ότι σε κάθε μία από τις χώρες αυτές υπήρχε τουλάχιστον ένα πολιτικό κόμμα ή κυβερνητική υπηρεσία, η οποία διασπείρει παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια εκλογών. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές υπηρεσίες αναπτύσσουν δικές τους εκστρατείες προπαγάνδας, σε αντίποινα απειλών από το εξωτερικό.

Η Γερμανία αντιμετώπισε επικρίσεις για την ψήφιση νόμου, ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook, YouTube και Twitter, να αφαιρούν «παράνομο περιεχόμενο», που περιλαμβάνει ύβρεις με αποδέκτες κυβερνητικά στελέχη έως και απειλές για χρήση βίας.

Η ερευνήτρια της Οξφόρδης, Λίσα-Μαρί Νόιντερτ, ανέφερε στην εφημερίδα Guardian, ότι παρότι τέτοια νομοθετήματα έχουν καλή προαίρεση, μπορεί να αξιοποιηθούν από αυταρχικά καθεστώτα για να δικαιολογήσουν τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. «Οι προσπάθειες δημοκρατικών χωρών να επινοήσουν αποτελεσματικές μεθόδους ασφάλειας μπορεί να οδηγήσουν στην ποινικοποίηση της έκφρασης», λέει η κ. Νόιντερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή