Alpha Bank: Επενδύσεις θα σημάνει η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Alpha Bank: Επενδύσεις θα σημάνει η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εφαρμογής ευνοϊκότερης φορολογικής πολιτικής προς τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, σημειώνει η Alpha Bank στο χθεσινό της εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής ανάλυσης. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η επιβολή υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (13% από 6%) από το 2015 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (μειωμένος κατά 30% είναι ο ΦΠΑ μόνο σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο) έχει περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, αν και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί να απορροφήσουν οι ίδιες ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου ΦΠΑ για να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές τους με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, μια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επέτρεπε και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb), θα μείωνε τις τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και θα αντιμετώπιζε την εποχικότητα, ώστε να μη λειτουργούν τα ξενοδοχεία κυρίως την περίοδο υψηλής τουριστικής κινήσεως. Εν ολίγοις, θα είχαν κίνητρο να λειτουργούν και άλλους μήνες, όταν οι τιμές δεν είναι τόσο υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 λειτούργησαν στην Ελλάδα 9.783 ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 8.899 μονάδων το 2004, σημειώνοντας αύξηση 9,9%. Ο αριθμός των δωματίων διαμορφώθηκε σε 414.127 το 2017, έναντι 351.891 το 2004 (αύξηση 17,7%), ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών διαμορφώθηκε σε 806.045 το 2017, έναντι 668.271 το 2004 (αύξηση 20,6%).

Η ανάλυση της Alpha Bank σημειώνει ότι η άνοδος των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας που καταγράφηκε το 2017 (πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες) αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ICAP, σημείωσαν άνοδο άνω του 3% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ για την τριετία 2018-2020 προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αυξήσεως περί το 3,5%. Αναφορικά με τον βαθμό συγκεντρώσεως της αγοράς του ξενοδοχειακού κλάδου, οι πέντε μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι πραγματοποίησαν περί το 12% του κύκλου εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το 2016, ενώ αντίστοιχα οι 10 μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι συγκέντρωσαν περί το 18% (υπολογισμοί ICAP).

Πάντως, οι προοπτικές για τον τουρισμό και συνεπώς και για τα ξενοδοχεία παραμένουν θετικές, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει κι άλλο το μερίδιό της στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. «Παράλληλα, η χώρα μας διαθέτει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, καθώς διαθέτει γεωγραφική, πολιτιστική και ιστορική υπεροχή έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, ενώ έχει εκσυγχρονισθεί η ξενοδοχειακή υποδομή και έχει σημειωθεί αναβάθμισή της μέσω της εισόδου ξενοδοχειακών ομίλων του εξωτερικού με ισχυρό brand name. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, όχι μόνο από Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά και από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στον ελληνικό τουρισμό και στις μελλοντικές του προοπτικές», σημειώνει χαρακτηριστικά η Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή