Μοσκοβισί: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το 2014»

Μοσκοβισί: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το 2014»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον– αποδίδει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, για τον οκτάχρονο εφιάλτη, όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος, των ελληνικών μνημονίων. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι θεωρεί σκληρή απόφαση και αποτέλεσμα της πίεσης του ΔΝΤ τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.

«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο επίτροπος, «αν η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αντ’ αυτού, προκηρύχθηκαν εκλογές».

Σε άλλο σημείο στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Μαθήματα από την Ελλάδα», ο Γάλλος αξιωματούχος αναφέρεται στο καλοκαίρι του 2015 και σημειώνει ότι «χρειάστηκε πολλή υπομονή για να επαναληφθεί ο διάλογος και να βρεθεί μια διέξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος, που δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχαμε αυτές τις πολιτικές συγκρούσεις».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι συχνά επικρατούσε το συναίσθημα εις βάρος της πολιτικής σύνεσης και αναφέρει: «Είδα, για παράδειγμα, τον τότε υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να λέει απροκάλυπτα στον Ελληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται πια. Και μια φορά έπρεπε να χωρίσω τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και τον Ελληνα ομόλογό του Βαρουφάκη πριν έρθουν πιθανότατα στα χέρια».

Ο κ. Μοσκοβισί επικρίνει την Ευρώπη για έλλειψη δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν την Ελλάδα. Οι τελικές αποφάσεις, σημειώνει, λαμβάνονταν στο Eurogroup, χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο. «Προσωπικά δεν αισθανόμουν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Από δημοκρατική σκοπιά, αυτό ήταν σκανδαλώδες, διότι μόλις λίγοι υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και είχαν συγκεκριμένη εντολή».

Κάνοντας μια αναδρομή στα προγράμματα, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «το πρώτο πρόγραμμα (2010-2012) ήταν υπερβολικά σύντομο και επικεντρώθηκε υπερβολικά στα δημόσια οικονομικά. Ετσι, κατέστησε αδύνατο να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Παρόλο που το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) παρείχε περισσότερες ουσιαστικές απαντήσεις, ήταν επίσης πολύ περιορισμένο χρονικά. Μόνο το τρίτο πρόγραμμα (2015-18) επέτρεψε τον καθορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στις ευθύνες της Αθήνας, λέει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την κρίση με καθυστέρηση και αναβλητικότητα. Ευθύνες, όμως, είχαν και οι Ευρωπαίοι, καθώς «φοβούμενοι τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, ενήργησαν διστακτικά και κρύφτηκαν για ένα μεγάλο διάστημα πίσω από την ελληνική αναβλητικότητα».

Σημειώνει επίσης ότι η Ευρώπη άργησε να δει την κρίση της Ελλάδας να έρχεται και ως εκ τούτου ήταν απροετοίμαστη, ότι υποτίμησε την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι χρειάστηκε χρόνια για να αντιληφθεί τις πραγματικές της διαστάσεις.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι η απόφαση διάσωσης της Ελλάδας ήταν σωστή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα κατέρρεε και θα βυθιζόταν σε πολιτικό και οικονομικό χάος, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Για το ΔΝΤ σημειώνει ότι η εμπειρία του βοήθησε, «ωστόσο, ορισμένες ιδιαίτερα ακραίες και προσωπικές θέσεις έβλαψαν τη σχέση μας με τους Ελληνες και οδήγησαν μάλιστα στο να αποφασίσει το Eurogroup ιδιαίτερα σκληρές, κατά τη γνώμη μου, μεταρρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή