«Mykonos Muse», το φωτογραφικό λεύκωμα της Λίζυς Μανωλά που δοξάζει το πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί

«Mykonos Muse», το φωτογραφικό λεύκωμα της Λίζυς Μανωλά που δοξάζει το πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αυγουστιάτικη ημέρα του 1978, με πολύ αέρα και δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, η φωτογράφος Λίζυ Μανωλά αντίκρισε τη Μύκονο για πρώτη φορά από την κουπαστή του πλοίου. Την ερωτεύτηκε ακαριαία. Σαράντα χρόνια μετά, η σχέση της με το νησί παραμένει τόσο ισχυρή όσο εκείνη η ξαφνική εισβολή της ομορφιάς στο βλέμμα της.

Θέλοντας να επιστρέψει κάτι σε αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπά, δέχθηκε με χαρά την πρόταση του εμβληματικού εκδοτικού οίκου Assouline, να συγγράψει και να επιμεληθεί ένα βιβλίο για το ιδιαίτερο αυτό μέρος, που έχει μια αυτούσια υπερεθνική οντότητα. Οπως κάθε διάσημο θέρετρο που σέβεται τον εαυτό του και απευθύνεται στο συλλογικό φαντασιακό, έτσι και η Μύκονος οφείλει να έχει το δικό της λεύκωμα. Οι εκδόσεις που έφτιαξαν ο Προσπέρ και η Μαρτίν Ασουλίν, δεν είναι τυχαίες. Τα βιβλία αυτά είναι συλλεκτικά για τους εραστές του ταξιδιού, της τέχνης και της μόδας, με μεγάλες συνεργασίες με τον οίκο Chanel, Gucci κ.ά. Το λεύκωμα «Mykonos Muse» κυκλοφόρησε μέσα στο 2018 και γνώρισε μεγάλη αποδοχή στο εξωτερικό. Είναι φτιαγμένο με πάθος και μεράκι.

«Mykonos Muse», το φωτογραφικό λεύκωμα της Λίζυς Μανωλά που δοξάζει το πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί-1

Η Μαρίνα Βρανοπούλου, η οποία έχει ιδρύσει στη Μύκονο τα «Δυο Χωριά», με το λεύκωμα.

Τι είναι αυτό που το κάνει διαφορετικό; Ξεφυλλίζοντάς το, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί αυτό το νησί κατάφερε να εκτοξευθεί στο τουριστικό στερέωμα τα τελευταία 70 χρόνια. Δεν είναι μόνον οι κομψές λήψεις αλλά και τα κατατοπιστικά κείμενα για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, την αρχιτεκτονική, την απαρχή της μεταμόρφωσης της Μυκόνου σε μούσα για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από τις σύγχρονες λήψεις της Λίζυς Μανωλά, ο αναγνώστης θα βρει φωτογραφικά τεκμήρια τόσο σύγχρονων δημιουργών όσο και σπουδαίων φωτογράφων από το παρελθόν (όπως ο Αμερικανός Μπομπ Μακέιμπ), πολλά εκ των οποίων ανήκουν στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Συμπεριλαμβάνονται περίπου 200 σύγχρονες και ιστορικές φωτογραφίες, ενώ στα κείμενα κεφαλαίων του λευκώματος συνεισέφεραν η Rachel Howard και ο Μιχάλης Σκαφίδας.

Σημαντική είναι και η προσωπική προσέγγιση της Μανωλά, μέσα από τις δικές της εμπειρίες στο νησί. Οταν πρωτοπάτησε το πόδι της, το μέρος αυτό δεν ήταν καθόλου προορισμένο για οικογένειες παρά μόνο για τους μποέμ τύπους που ήθελαν να περάσουν καλά. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες όλα άλλαξαν, από την ανοικοδόμηση μέχρι τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Κάτι όμως έμεινε ίδιο και εξακολουθεί να θέλγει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

«Mykonos Muse», το φωτογραφικό λεύκωμα της Λίζυς Μανωλά που δοξάζει το πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί-2

Η Λυδία και ο Φίλιππος Οικονόμου στην παρουσίαση του λευκώματος της μητέρας τους Λίζυς Μανωλά.

Πριν από λίγες ημέρες το «Mykonos Muse» παρουσιάστηκε στην πατρίδα του. Δηλαδή, στο Κυκλαδονήσι. Ηταν μια ιδιαίτερη βραδιά στο ξενοδοχείο Belvedere, γεμάτη εγκαρδιότητα και χαρά, με τρεις ξεχωριστούς οικοδεσπότες: τη Λίζυ Μανωλά, τον Αλεξάντρ Ασουλίν, υιό των εκδοτών που ήρθε στην Ελλάδα για την εκδήλωση και την Ευγενία Νιάρχου, η οποία την ίδια μέρα εόρταζε το φετινό λανσάρισμα της σειράς κοσμημάτων Venyx. Ο ήλιος έδυε γλυκά, την ώρα που πλήθος προσκεκλημένων έρχονταν για να τιμήσουν δύο γυναίκες με ταλέντο και δημιουργικότητα. Οσο για τον Αλεξάντρ Ασουλίν, χάρηκε από κοντά τις μοναδικές εικόνες που είναι τυπωμένες στο λεύκωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή