Μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης

Μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ κυβέρνηση να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της για την εκατόμβη νεκρών στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι προκειμένου να μειώσει όσο γίνεται την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά, γίνεται ακόμη πιο σαφές από τις μαρτυρίες πολιτών, πυροσβεστών και αστυνομικών ότι κυβερνητικός συντονισμός στην κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν υπήρξε, ενώ Πυροσβεστική, Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση αντέδρασαν με ρυθμούς χελώνας σε μια ακραία κατάσταση που απαιτούσε αστραπιαία ανακλαστικά. 

Ενδεικτικό του απόλυτου χάους που επικράτησε στην επιχείρηση κατάσβεσης ήταν ότι οι κάτοικοι στο Μάτι δεν κατάλαβαν ότι η φωτιά πέρασε τη Μαραθώνος, παρά μόνο όταν είδαν τις φλόγες έξω από τα σπίτια τους. Καμία σειρήνα της Πυροσβεστικής δεν τους προειδοποίησε, κανένας αστυνομικός δεν μπήκε στο Μάτι για να σημάνει συναγερμό, καμία μέριμνα δεν υπήρξε για την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής. Σύμφωνα με μάρτυρες, μάλιστα, οι πυροσβέστες εισήλθαν στον οικισμό αφού η φωτιά είχε φτάσει πλέον στη θάλασσα.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε εγκληματικό φιάσκο, κυρίως διότι όλες σχεδόν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική ήσαν –από λανθασμένη απόφαση– απασχολημένες στην πυρκαγιά της Κινέτας (υπήρξε ο φόβος ότι οι φλόγες θα φτάσουν στις δεξαμενές πετρελαίου των διυλιστηρίων της περιοχής), αλλά κι επειδή η Πυροσβεστική άργησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, η οποία έφτασε από το βουνό στη θάλασσα μέσα σε μιάμιση ώρα.

Τη μεγαλύτερη ζημιά, όμως, υπέστη η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη από τη στάση αναλγησίας και θράσους που έδειξε μετά το τέλος της φονικής πυρκαγιάς. Αφού είχε επέλθει η ολοκληρωτική καταστροφή στο Μάτι, στην οποία η κυβέρνηση, η περιφέρεια, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ήσαν απλώς θεατές, το Μαξίμου επιστράτευσε κάθε επικοινωνιακό τρικ που ήξερε για να πείσει την κοινή γνώμη ότι χειρίστηκε σωστά την υπόθεση και ότι δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες για την εκατόμβη.

Ο πρωθυπουργός, που επέστρεψε άρον άρον από τη Βοσνία, συγκάλεσε «πολεμικό συμβούλιο» κατόπιν εορτής στις 11 το βράδυ –με ανοιχτές κάμερες– για να δείξει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Μόνο που η πυρκαγιά είχε ήδη ολοκληρώσει ανενόχλητη το καταστροφικό έργο της και έσβησε στα βράχια της παραλίας μην έχοντας τίποτε άλλο να κάψει. Χαρακτηριστικό της ανικανότητας της κρατικής μηχανής αλλά και του απερίγραπτου σόου ενημέρωσης το οποίο στήθηκε από το Μαξίμου για να αθωώσει την κυβέρνηση, είναι ότι κανείς από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία δεν είχε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πραγματική εικόνα για τον τεράστιο αριθμό θυμάτων.

Μάλιστα, την ώρα που επιτελείς και υπουργοί καθησύχαζαν τον κόσμο, περισσότεροι από χίλιοι πολίτες βρίσκονταν ακόμη στη θάλασσα περιμένοντας βοήθεια –υπήρξαν πληγέντες που έμειναν στο νερό έως τις 2 το πρωί– οκτώ ολόκληρες ώρες από τη στιγμή που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Το τελικό χτύπημα στην κυβερνητική σοβαρότητα και αξιοπιστία το έδωσαν οι κ. Τζανακόπουλος και Τόσκας, οι οποίοι έστησαν, με την αρωγή των αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας, 24 ώρες μετά την πυρκαγιά κι ενώ ήταν σαφές ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν και τους 100, ένα θέατρο παραλόγου. Οχι μόνο δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, αλλά έφτασαν να εγκωμιάζουν τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού εμφανιζόμενοι απολύτως ικανοποιημένοι για τον τρόπο με τον οποίο είχαν ανταποκριθεί στα καθήκοντά τους.

Μπροστά στη δημόσια κατακραυγή –ακόμη και οι φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες άρχισαν να ασκούν κριτική για την καταστροφή– ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του φιάσκου. Χωρίς, ωστόσο, να κάνει το αυτονόητο –να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του και να προχωρήσει σε καρατομήσεις υπουργών, στελεχών της περιφέρειας κι άλλων υπευθύνων της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει χτυπήσει τη χώρα σε περίοδο ειρήνης. Η απομάκρυνση Τόσκα, με 11 μέρες καθυστέρηση, το μόνο που δείχνει είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον μπούσουλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή