Παγκόσμιο παιχνίδι κατασκόπων

Παγκόσμιο παιχνίδι κατασκόπων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και σοβαρότερες γίνονται οι καταγγελίες εις βάρος του Κατάρ, αναφορικά με τον τρόπο που το αραβικό εμιράτο κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα το 2010 και να κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022. Μετά τις κατηγορίες περί χρηματισμού, νέα βρετανική έρευνα κάνει λόγο για εκστρατεία επί πληρωμή δυσφήμησης των αντίπαλων υποψηφιοτήτων.

Πολύμηνη έρευνα των Sunday Times αποκάλυψε ότι η επιτροπή διεκδίκησης της διοργάνωσης του 22ου Μουντιάλ επιδόθηκε σε μυστική εκστρατεία σαμποτάζ των υποψηφιοτήτων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη λονδρέζικη εφημερίδα, δημοσιογράφοι της έχουν στη διάθεσή τους έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι η καταριανή επιτροπή προσέλαβε αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων και πρώην πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA ώστε να διασπείρουν αρνητική δημοσιότητα για τις επικρατέστερες υποψηφιότητες.

Ο σκοπός της εκστρατείας δυσφήμησης ήταν η εμπέδωση της εντύπωσης ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα είχε τη στήριξη του εγχώριου πληθυσμού.

Φυσικά οι διοργανωτές του τουρνουά του 2022 αρνούνται το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, που εφόσον είναι βάσιμο θα καταδεικνύει κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεκδίκησης διοργανώσεων που έχει θέσει η FIFA. Συγκεκριμένα, οι κανόνες αναφέρουν ότι οι διεκδικητές διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε «οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική δήλωση κάθε είδους, ενάντια ή όχι, προς τις υποψηφιότητες ή αιτήσεις άλλων ομοσπονδιών-μελών».

Οι πληροφορίες του βρετανικού ρεπορτάζ προέκυψαν από άτομο που συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του 2022 και διέρρευσε τα σχετικά έγγραφα στους Sunday Times. Η εκστρατεία αυτή όχι μόνο δεν έμεινε στα χαρτιά αλλά η εφαρμογή της φέρεται να είχε και ουσιαστική επιτυχία.

Συγκεκριμένα το Κατάρ φέρεται, μεταξύ άλλων, να είχε προσλάβει κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου, με αποζημίωση 9.000 δολαρίων, για να συντάξει αρνητική έκθεση αναφορικά με το υψηλό οικονομικό κόστος μιας διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις ΗΠΑ, η οποία και διανεμήθηκε επιτυχώς στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Επίσης, προσελήφθη ένας αριθμός καθηγητών φυσικής αγωγής στις ΗΠΑ που ανέλαβαν και απαίτησαν από τα μέλη του Κογκρέσου της περιοχής τους να αντιταχθούν στη διοργάνωση του Μουντιάλ στη χώρα τους διότι τα χρήματα που θα δαπανούνταν ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για τον αθλητισμό στη μέση εκπαίδευση.

Επιπλέον, πληρώθηκαν δημοσιογράφοι, μπλόγκερ και προσωπικότητες υψηλού κύρους –σε μια κίνηση που θυμίζει έντονα πρακτικές άλλης, πρόσφατης διοργανώτριας Μουντιάλ– σε καθεμιά από τις άλλες υποψήφιες χώρες (περιλαμβανομένων και των αουτσάιντερ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας) για να υπερτονίσουν τις αρνητικές πτυχές της φιλοξενίας της διοργάνωσης στο έδαφός τους.

Το Κατάρ φέρεται, δε, να μη σταμάτησε εκεί. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι συντάχθηκαν εκθέσεις με προσωπικές πληροφορίες για τα άτομα που είχαν άμεση συμμετοχή στις αντίπαλες υποψηφιότητες, ώστε να είναι γνωστές προσωπικές τους αδυναμίες ή ευάλωτα σημεία, ενώ ειδικά στην Αυστραλία διοργανώθηκαν λαϊκές διαμαρτυρίες σε αγώνες ράγκμπι που αντιτίθεντο στην υποψηφιότητα της χώρας για το Μουντιάλ του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μουντιάλ δεν αναμένεται πια να αφαιρεθεί από το αραβικό εμιράτο. Η αμφιλεγόμενη διοργάνωση στο Κατάρ θα λάβει χώρα από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, στο τελευταίο Μουντιάλ με 32 ομάδες – από το 2026 αυξάνονται σε 48.

Η ανεξάρτητη έρευνα της FIFA, υπό τον Αμερικανό δικηγόρο Μάικλ Γκαρσία, θεώρησε το Κατάρ 2022 όπως και την επιτυχημένη υποψηφιότητα της Ρωσίας για το 2018 μη ενόχους σοβαρών παρατυπιών, αναφέροντας μόνο ότι υπήρξαν κάποιες ανήθικες πρακτικές. Η αγγλική εφημερίδα τονίζει ότι οι νέες αυτές πληροφορίες δεν ήταν τότε στη διάθεση του κ. Γκαρσία και της ομάδας του.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η αποκάλυψη των Sunday Times συμπίπτει και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Αγγλίας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, η ανάθεση της οποίας αναμένεται κοντά στην εποχή της διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή