Συνεχίζεται η «αιμορραγία» φορολογικών εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» φορολογικών εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του 2017 θα έπρεπε να είναι έτοιμο και σε λειτουργία το περίφημο μητρώο για την καταχώριση των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η φοροαποφυγή των περισσότερων ιδιοκτητών. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στα μέσα Ιουλίου, ότι σε λίγες ημέρες θα ανοίξει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, αυτό εξακολουθεί να αγνοείται. Ετσι, κινδυνεύει να παρέλθει άλλη μία θερινή περίοδος κατά την οποία η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ, χωρίς το Δημόσιο να διασφαλίσει τα έσοδα που θα έπρεπε, όσους δειγματοληπτικούς ελέγχους κι αν πραγματοποιήσουν οι φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα από τη μίσθωση του ακινήτου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Απρίλιο στο κέντρο της Αθήνας εκμισθώνονταν περίπου 6.750 ακίνητα, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 50% και τα μηνιαία έσοδα σε περίπου 700 ευρώ. Φέτος, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο αριθμός των αγγελιών ακινήτων έχει ξεπεράσει τις 8.000, η πληρότητα το 80% και τα μηνιαία εισοδήματα των ιδιοκτητών τα 1.000 ευρώ, κατά μέσον όρο. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι οι δυνητικές απώλειες εσόδων είναι μεγάλες, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να δηλώσουν το σύνολο των μισθώσεων που εξασφαλίζουν, ποντάροντας στο ότι οι πελάτες τους είναι από το εξωτερικό και, επομένως, η εφορία δεν μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική εφαρμογή όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb. Παράλληλα, με την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται αν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των ποσών που υποχρεούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες και των ποσών που τους έχουν κατατεθεί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις, που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν διαφέρει από τις τυπικές μισθώσεις μακροχρόνιας διάρκειας, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τις 35.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο, και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, αυτό επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή