Ανταγωνιστική η αγορά πολυτελών εξοχικών

Ανταγωνιστική η αγορά πολυτελών εξοχικών

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες μελλοντικές υπεραξίες κρύβουν τα πολυτελή εξοχικά ακίνητα της χώρας, ακόμα και σε περιοχές λιγότερο γνωστές μεταξύ του διεθνούς τζετσετ, που κάθε χρόνο αναζητεί την απόκτηση μιας μοναδικής κατοικίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με παράγοντες με αποκλειστική ενασχόληση με τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, η αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στο μέλλον, π.χ. με την ανάπτυξη περισσότερων γηπέδων γκολφ, σύγχρονων μαρινών, η βελτίωση των αεροπορικών και οδικών συνδέσεων με συγκεκριμένες περιοχές, αποτελούν παράγοντες που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις αξίες των εξοχικών κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές εκτιμούν ότι η απόκτηση πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει και σημαντικά κέρδη στο μέλλον, σε μια ενδεχόμενη μεταπώληση.

«Πρόκειται για στοιχείο που εξετάζουν όσοι επενδύουν κεφάλαια της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μιας πολυτελούς βίλας στην Ελλάδα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty. Παράλληλα, εκτός από το μελλοντικό κέρδος, τα ακίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας συγκεντρώνουν και τα πλεονεκτήματα που ούτως άλλως συνοδεύουν τη χώρα μας συγκριτικά με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, με παρόμοια χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα προσφέρει έναν από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους αναπτυγμένης χώρας στην Ευρώπη. Το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον και οι κλιματικές συνθήκες είναι στοιχεία που δεν συναντώνται εύκολα αλλού. Επίσης, ανεπιτήδευτη και δεδομένη είναι και η ποιότητα ζωής, όπως επίσης και η πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες του εξωτερικού», σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς, ότι σε σχέση με αντίστοιχες κατοικίες του εξωτερικού, οι ελληνικοί προορισμοί προσφέρουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, όπου πλέον καταγράφεται όλο και υψηλότερο ενδιαφέρον, καθώς η οικονομία της χώρας επιστρέφει σταδιακά σε μια, κατά τα φαινόμενα, διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές, κατά κανόνα, σπεύδουν να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ ακινήτων που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, έχει αναπτυχθεί και μια κατηγοριοποίηση περιοχών, που εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι ευκολότερη η σύγκριση. Για παράδειγμα, η Μύκονος συγκρίνεται με την Ιμπιζα της Ισπανίας, ενώ η Κέρκυρα «ευθυγραμμίζεται» με τη Μαγιόρκα.

Φθηνότερη η Μύκονος, «ισοπαλία» στη διασκέδαση

Η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών της Μυκόνου συγκρίνεται ευθέως με εκείνα της Ιμπιζα στην Ισπανία. Οπως αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης, ο οποίος έχει εμπειρία δεκαετιών στη συγκεκριμένη αγορά, «και τα δύο είναι νησιά-πόλοι έλξης διασημοτήτων, διάσημα διεθνώς για την πολυτέλειά τους και την έντονη νυχτερινή ζωή. Επίσης, οι κατοικίες και στα δύο νησιά έχουν επιμεληθεί κατά κανόνα επώνυμοι σχεδιαστές και γνωστοί αρχιτέκτονες». Ως εκ τούτου, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές προχωρούν σε συγκρίσεις των δύο περιοχών.

Στη Μύκονο σήμερα, η μέση τιμή πώλησης μιας πολυτελούς βίλας ανέρχεται σε περίπου 8.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 9.000 ευρώ/τ.μ. στην Ιμπιζα. Σημειωτέον ότι οι τιμές στη Μύκονο δεν έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εμφανίζονται και ανοδικές τάσεις, αν και ήπιου χαρακτήρα. Η δε ζήτηση, παρότι υπαρκτή στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια, αν η προσφορά ακινήτων προς πώληση ήταν μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sotheby’s, στη Μύκονο οι διαθέσιμες προς πώληση πολυτελείς κατοικίες είναι μόλις 90, όταν στην Ιμπιζα το σχετικό μέγεθος είναι υπερτριπλάσιο, αγγίζοντας τα 300 ακίνητα.

Αλλος ένας λόγος ανοδικής τάσης των τιμών είναι περισσότερο επειδή έχουν πλέον αποκτήσει και επενδυτικό χαρακτήρα, με βασικό υπαίτιο τις αποδόσεις που μπορεί να αποκομίσει ένας ιδιοκτήτης, μέσω της εκμετάλλευσης του ακινήτου του, π.χ. με την εκμίσθωσή του μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Μάλιστα, η τάση αυτή έχει φέρει στην αγορά πληθώρα ακινήτων, που μέχρι πρότινος ήταν αμιγώς ιδιωτικά και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η έξαρση του εν λόγω φαινομένου σταδιακά θα ισορροπήσει, καθώς ήδη αρκετές εξοχικές βίλες έχουν μείνει ξενοίκιαστες φέτος στη Μύκονο.

Προβάδισμα της Μαγιόρκας έναντι της Κέρκυρας στις υποδομές

Αλλο ένα «δίδυμο» που ξεχωρίζει στην αγορά των πολυτελών εξοχικών είναι εκείνο ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Πρόκειται και τα δύο για νησιά με κάποιο μέγεθος, ενώ ξεχωρίζουν αμφότερα για τον χαρακτήρα allyear round, δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει τουριστική κίνηση όλο τον χρόνο και όχι μόνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ασφαλώς, η διαφορά της Μαγιόρκα από την Κέρκυρα είναι ότι διαθέτει και πληθώρα γηπέδων γκολφ, που συντηρεί αυτήν την τάση.

Αλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι διαθέτουν αριστοκρατική παράδοση. Στην Κέρκυρα παραθέριζε η παλιά αριστοκρατία, εγχώρια και διεθνής, κάτι που συνέβαινε και στη Μαγιόρκα, η οποία ήταν ο προτιμητέος παραθεριστικός προορισμός της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Επίσης, τόσο η Κέρκυρα όσο και η Μαγιόρκα προσφέρουν μεγάλη συγκέντρωση πρασίνου και χαρακτηρίζονται από την παρουσία επαύλεων, δηλαδή πολυτελών κατοικιών μεγάλης επιφάνειας με σημαντική έκταση οικοπέδου. Οπως μάλιστα σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης, μέρη της Κέρκυρας, όπως κατά βάση η βορειοανατολική ακτή του «νησιού των Φαιάκων», είναι γνωστή ως «Kensington by the Sea», ένα προσωνύμιο που αντλεί την προέλευσή του από το ομώνυμο πολυτελές προάστιο του κεντρικού Λονδίνου. Το τμήμα αυτό της Κέρκυρας κυριαρχείται από παράκτια ακίνητα, που συγκεντρώνει υψηλή προτίμηση από διασημότητες του εξωτερικού.

Ανταγωνιστική η αγορά πολυτελών εξοχικών-1

Πάντως, τόσο στην Κέρκυρα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας με υψηλή συγκέντρωση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, οι αγοραστικές ομάδες είναι κατά κανόνα σταθερές, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια εθνικότητα που να ξεχωρίζει. Πρόκειται για ανθρώπους από χώρες που παραδοσιακά συγκεντρώνουν ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων που επενδύουν σε εξοχικά ακίνητα. Ειδικότερα, ξεχωρίζουν αγοραστές από την Ελβετία, την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πάντως, ακόμα κι έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και δη του Περσικού Κόλπου, όπως π.χ. τις χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως το Ντουμπάι και το Κατάρ. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές στην Κέρκυρα είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς δεν ξεπερνούν τα 60 τα ακίνητα υψηλής πολυτέλειας και μοναδικών χαρακτηριστικών.

Κοινό σημείο, η προσέλκυση της επιχειρηματικής ελίτ σε Πόρτο Χέλι και Χάμπτονς

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το Πόρτο Χέλι και η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, με χαρακτηριστική περίπτωση τον παρακείμενο οικισμό του Αγίου Αιμιλιανού, έχουν εξελιχθεί σε πόλο έλξης της πολιτικής κι επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες βίλες, οι οποίες ανήκουν σε επιχειρηματίες, βιομήχανους και πολιτικούς (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Πίτσος κτλ.). Ανάλογο χαρακτήρα έχει και η περιοχή των Χάμπτονς στις ΗΠΑ, είναι δηλαδή μία από τις περιοχές που οφείλει να έχει ακίνητο, κάποιος με σημαντική περιουσία και πολιτική/οικονομική επιρροή.

Ανταγωνιστική η αγορά πολυτελών εξοχικών-2

Αλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιοχών είναι το ότι προσφέρουν σπάνια παραθαλάσσια ακίνητα, μεγάλης επιφάνειας, που δύσκολα συναντά κανείς αλλού. Τα Χάμπτονς βρίσκονται στο Λονγκ Αϊλαντ και αποτελούν μια σειρά από παραθαλάσσιους οικισμούς, που συγκεντρώνουν το σύνολο της επιχειρηματικής ελίτ της Νέας Υόρκης. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις και η ύπαρξη μεγαλύτερων οικισμών στην ενδοχώρα.

Η σύγκριση δεν είναι αδόκιμη, δεδομένου άλλωστε ότι το πιθανότερο είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να διαθέτουν σπίτι σε περισσότερες της μιας περιοχές. Σύμφωνα με την Greece Sotheby’s International Realty, οι αγοραστές πολυτελών εξοχικών ανήκουν στην κατηγορία των Ultra High Net Individuals (UHWI), οι οποίοι είναι 200.000 παγκοσμίως και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 30 εκατ. δολ.έκαστος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κατά μέσον όρο έξι εξοχικές κατοικίες. Πάντως, το Πόρτο Χέλι στερείται σήμερα μεγάλου αριθμού πωλούμενων κατοικιών τέτοιου βεληνεκούς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Sotheby’s αυτά δεν ξεπερνούν τα 10, με αποτέλεσμα και οι τιμές να είναι πολύ υψηλές, αγγίζοντας τα 7.500 ευρώ/τ.μ., έναντι 15.000 ευρώ/τ.μ. στα Χάμπτονς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή