Ολες οι «απόπειρες» κατά Μαδούρο: Ανταρσία, ελικόπτερα, χειρομβίδες και drones

Ολες οι «απόπειρες» κατά Μαδούρο: Ανταρσία, ελικόπτερα, χειρομβίδες και drones

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση με χειροβομβίδες από ένα ελικόπτερο, ανταρσία στρατιωτικών, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά: ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η κυβέρνησή του καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο είναι σώος μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε «με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά» στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής χθες Σάββατο στο κέντρο του Καράκας.

Την ώρα που εκφωνεί ομιλία και έπειτα από μια έκρηξη που φάνηκε και στην τηλεοπτική μετάδοση της εκδήλωσης, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, η σύζυγός του Σίλια Φλόρες και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό εμφανώς ανήσυχοι και έκπληκτοι.

Στη συνέχεια η κάμερα δείχνει πολλές εκατοντάδες στρατιώτες να τρέχουν στη λεωφόρο όπου διεξαγόταν παρέλαση. Μετά διακόπτεται η απευθείας μετάδοση.

«Σήμερα προσπάθησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε αργότερα ο Μαδούρο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το όνομα του (Κολομβιανού προέδρου) Χουάν Μανουέλ Σάντος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή», πρόσθεσε.

Στη Μπογοτά μια πηγή από την κολομβιανή προεδρία διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του Σάντος.

Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης

Στις 6 Αυγούστου 2017 περίπου 20 άνδρες, εκ των οποίων τρεις στρατιωτικοί, επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση Παραμακάι, στην πόλη Βαλένσια στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας.

Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκησαν τρεις ώρες και οκτώ συνελήφθησαν ένας από τους οποίους τραυματισμένος. Ο πρώην λοχαγός Χουάν Καγκουαριπάνο Σκοτ και ο υπολοχαγός Τζέφερσον Γκαρσία, που εμφανίστηκαν ως οι εγκέφαλοι της επίθεσης, συνελήφθησαν στις 11 Αυγούστου.

Λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης ο Χουάν Καγκουαριπάνο εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Περιστοιχισμένος από ένστολους και βαριά οπλισμένους άνδρες δήλωσε ότι εξεγείρεται εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη τυραννία».

Μετά την επίθεση ο Καγκουαριπάνο κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας όπλα από τη βάση. Ο Γκαρσία, που φέρεται να προσέφερε πληροφορίες στους δράστες για τα μέτρα ασφαλείας στη στρατιωτική βάση, επίσης διέφυγε.

Επίθεση με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων

Στις 27 Ιουνίου 2017 εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο πρώην αστυνομικός Όσκαρ Πέρες πέταξε πάνω από το Καράκας με ένα ελικόπτερο που είχε κλέψει από την αστυνομία. Μαζί με άλλους ένοπλους άνδρες πέταξαν τέσσερις χειροβομβίδες εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου και άνοιξαν πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Επτά μήνες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας περικυκλώνουν το κρησφύγετο του Πέρες στο βορειοδυτικό Καράκας. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώνεται ο ίδιος και έξι συνεργοί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή