Ο καύσωνας «καίει» την Ευρώπη

Ο καύσωνας «καίει» την Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καύσωνας εξακολουθεί να «καίει» την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ιβηρική Χερσόνησο όπου μαίνονται δασικές πυρκαγιές. Η Πορτογαλία «αναπνέει» λίγο καλύτερα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τους 45 βαθμούς Κελσίου και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν, σύμφωνα με το πορτογαλικό Ινστιτούτο της Θάλασσας και της Ατμόσφαιρας (IMPA). Ομως στο Μονσίκε, η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην οροσειρά στο νότιο τμήμα της χώρας δεν εξασθενεί. Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.100 πυροσβέστες, 320 οχήματα, 8 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού και ελικόπτερα, προκάλεσε 24 τραυματισμούς ο ένας εκ των οποίων σοβαρός, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι Ισπανοί πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στην Αλμονάστερ λα Ρεάλ, στην επαρχία Ουέλβα, στην Ανδαλουσία (νοτιοδυτικά), μια περιοχή με πεύκα και ευκάλυπτους. Η κατάσταση είχε «καλή εξέλιξη» κατά τη διάρκεια της νύχτας χάρη στην «απουσία ανέμων», ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Ανδαλουσίας που κινητοποίησε περίπου 200 άνδρες και 12 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού.

Στην Ολλανδία οι δείκτες του ρολογιού της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας Ντομ στην Ουτρέχτη υποχώρησαν υπό το «βάρος» των υψηλών θερμοκρασιών και δεν γυρίζουν πλέον από το πρωί της Παρασκευής, στις 11.23 τοπική ώρα. Τα μέταλλα στο εσωτερικό του ρολογιού φούσκωσαν, μπλοκάροντας τους οδοντωτούς τροχούς του ρολογιού. Στην περιοχή του Ρότερνταμ, η πτώση της στάθμης των ποταμών είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο αλμυρού νερού.

Στο Βέλγιο τα επίπεδα του καύσωνα του 1976 ξεπεράστηκαν προχθές, την 51η «ημέρα του καλοκαιριού», κατά τη διάρκεια της οποίας η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε ή ξεπέρασε τους 25 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ ανάγεται στο καλοκαίρι του 1947 (66 ημέρες καλοκαιριού). Αύριο αναμένεται να ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες αναμένονταν χθες και σήμερα, με 37 βαθμούς Κελσίου στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), 36 στο Παρίσι ή ακόμη στη Λυών (ανατολικά).

Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων του όζοντος κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, που θα οδηγήσει σε περιορισμούς της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Στη Γερμανία η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες έγινε χθες το πρωί σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Τριρ στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικά), ωστόσο λόγω της ζέστης, με θερμοκρασίες γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου, μειώθηκαν οι ώρες των μαθημάτων και αναβλήθηκαν οι απογευματινές τάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή