Στους 98 οι νεκροί στην Ινδονησία

Στους 98 οι νεκροί στην Ινδονησία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους από 2.000 τουρίστες απομάκρυναν τα σωστικά συνεργεία της Ινδονησίας, χθες, από τα μικρά τουριστικά νησιά κοντά στο Λομπόκ, όπου οι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 Ινδονήσιους. Ο σεισμός των 6,9 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε προχθές το βράδυ (τοπική ώρα) και προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, «χτύπησε» μία εβδομάδα μετά τη σεισμική δόνηση που στοίχισε τη ζωή σε 17 άτομα.

Οι διασώστες έψαχναν για επιζώντες στα χαλάσματα των σπιτιών, των τεμενών και των σχολείων που καταστράφηκαν από τον προχθεσινό βραδινό σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός ακόμα και στο γειτονικό Μπαλί. «Επτά Ινδονήσιοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στο Γκίλι Τραγουανγκάν εξαιτίας του Εγκέλαδου, οι οποίοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 98 νεκρούς», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές. «Οι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, το ίδιο και τρεις γέφυρες, ενώ ορισμένα σημεία είναι δύσκολο να τα προσεγγίσει κανείς και δεν έχουμε επαρκές προσωπικό», πρόσθεσε ο Σουτόπο. Επιπλέον, «οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να διασώσουν 2.000-2.700 τουρίστες στο Γκίλι, Ινδονήσιους και ξένους», οι οποίοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα λιμάνι στο βόρειο Λομπόκ προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε. «Ορισμένοι αποφάσισαν να παραμείνουν, αλλά η πλειονότητα θέλησε να αποχωρήσει».

Οι Αρχές ανακοίνωσαν αρχικά επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 900 τουριστών, ανεβάζοντας στη συνέχεια τον αριθμό σε 1.200. Οπως δήλωσε ο Σουτόπο, ο αριθμός των κατοίκων που απομακρύνονται, μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τις 20.000 στο Λομπόκ, και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και τρόφιμα.

Σε εκατοντάδες τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια στον εξωτερικό χώρο ενός νοσοκομείου που υπέστη ζημιές στη Ματαράμ, τη μεγαλύτερη πόλη του Λομπόκ. Εξω από το κτίριο, οι γεμάτοι χαλάσματα δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι, εκτός από μερικούς επιζώντες που περνούσαν μέσα από τα ερείπια.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στην ορεινή βόρεια πλευρά του Λομπόκ, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή