Υπεράνω προβλέψεων αυξημένα κέρδη για HSBC το α΄ εξάμηνο του 2018

Υπεράνω προβλέψεων αυξημένα κέρδη για HSBC το α΄ εξάμηνο του 2018

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, εμφάνισε κέρδη καλύτερα των αναμενομένων. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 4,58%, εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο του 2017, και διαμορφώθηκαν στα 10,71 δισ. δολάρια. Υπερέβησαν, δηλαδή, τις προβλέψεις για κέρδη 10,38 δισ. δολ. των αναλυτών, που είχαν πάρει μέρος σε δημοσκόπηση που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Αυτή η άνοδος πρέπει να εξεταστεί και υπό το πρίσμα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η HSBC είχε παρουσιάσει απροσδόκητη μείωση όσον αφορά τα μεικτά της κέρδη.

Πέραν τούτου, η διεθνούς βεληνεκούς τράπεζα, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι βελτιωμένα ήταν και τα εξαμηνιαία έσοδά της. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4%, αγγίζοντας τα 27,29 δισ. δολ. Και αυτά, αντίστοιχα, ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας αυξήθηκαν στα 17,5 δισ. δολ. από τα 16,4 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 και λόγω προσλήψεων υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πελατών. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των δαπανών της HSBC. Kαι ο λόγος είναι ότι το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε διόγκωση του κόστους, η οποία οδήγησε σε μείωση κερδών.

Τα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας επηρέασαν και τις διεθνείς αγορές. Η τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είχε άνοδο 0,83% κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τζον Φλιντ, «τα αποτελέσματα εξαμήνου εναρμονίζονται με τις προσδοκίες μας. Η εξέλιξη αυτή μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε τις αναγκαίες επενδύσεις, ενώ, παράλληλα, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας για θετικά ετήσια αποτελέσματα». Τον Ιούνιο ο Τζον Φλιντ είχε ανακοινώσει ότι η HSBC από το 2018 έως το 2020 θα δαπανήσει 15-17 δισ. δολ. για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και την αναβάθμιση της ψηφιοποιημένης της οργάνωσης. Επιπλέον, ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος έδωσε ανανεωμένα στοιχεία για το πρόγραμμα εκ νέου αγοράς μετοχών. Εως τις 30 Ιουνίου, η τράπεζα αγόρασε εκ νέου ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 1 δισ. δολ.

Αναλυτές του κλάδου είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι η HSBC θα αποκαταστήσει την κερδοφορία της το πρώτο εξάμηνο και, τελικά, επαληθεύτηκαν. «Πιστεύω ότι μπορούν να επανέλθουν σε υγιή βάση μετά την ελαφρά κάμψη του πρώτου τριμήνου», τόνισε η Ντίκι Γουόνγκ, εκτελεστική διευθύντρια της Kingston Securities.

Είχε προβλέψει αύξηση μεικτών κερδών κατά 5% και τελικά η άνοδος ήταν 4,58%. «Τα περιθώρια κερδών από τα επιτόκια βελτιώνονται διεθνώς». Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η HSBC είχε διέλθει μακρά περίοδο ανασυγκρότησης με περιστολή δαπανών και συχνές διοικητικές αλλαγές. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Φλιντ και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μαρκ Τάκερ ανέλαβαν καθήκοντα μόλις πριν από έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή