Μεταγωγή και για Χρ. Ξηρό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές του πολυϊσοβίτη καταδικασμένου για την εγκληματική δράση της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πλέον εκτίει τη ποινή του υπό συνθήκες φυλακής ανοικτού τύπου -διαθέτει ένα απλό συρματόπλεγμα-, διαδέχθηκε μία ακόμη μεταγωγή στελέχους της 17Ν σε άλλη φυλακή εκτός Κορυδαλλού.

Πρόκειται για τη μεταγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε παραβιάσει την άδεια που του είχε χορηγηθεί -έβδομη κατά σειράν- και συνελήφθη μετά μεγάλες προσπάθειες και την παρέλευση αρκετού χρόνου.

Η μεταγωγή του έγινε, όπως δήλωναν παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου να «αδειάσει» ο Κορυδαλλός από ισοβίτες και να μετατραπεί σε βάθος χρόνου σε φυλακή όπου θα κρατούνται κυρίως μόνον οι εμπλεκόμενοι σε ποινικά αδικήματα που ακόμα δεν έχουν δικαστεί, υπόδικοι δηλαδή.

Βεβαίως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, πόσοι ισοβίτες, πλην των καταδικασμένων σε πολλές φορές ισόβια, πρωταγωνιστών της εγκληματικής δράσης της 17Ν, έχουν ήδη μεταχθεί από τον Κορυδαλλό, καθώς πηγές από τις φυλακές ανέφεραν ότι «μαζική μεταγωγή ισοβιτών τελευταία προς άλλες φυλακές δεν έχει παρατηρηθεί». Σε κάθε περίπτωση, η μεταγωγή Ξηρού που έγινε το πρωί της Δευτέρας από τον Κορυδαλλό στις φυλακές της Χαλκίδας, επίσης κλειστού τύπου, μπορεί να μην είχε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μεταγωγή Κουφοντίνα, αλλά και αυτή η μεταγωγή έχει τη σημασία της, καθώς σιγά σιγά στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά που φτιάχθηκαν για την κράτηση των καταδικασθέντων για τα εγκλήματα της 17Ν θα μένουν ελάχιστοι ή ίσως κανένας. Τα κελιά αυτά, στα οποία κρατήθηκαν οι καταδικασθέντες για την πολύχρονη εγκληματική δράση της 17Ν επί 16 ώς σήμερα χρόνια, διέθεταν ειδικά μέτρα για αυξημένη φρούρηση και ειδικούς κανόνες επικοινωνίας και προαυλισμού των καταδίκων – μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, συνθήκες που δεν υπάρχουν σε άλλη φυλακή της χώρας, έστω κι αν είναι κλειστού τύπου, όπως ο Κορυδαλλός. Πάντως, η χθεσινή μεταγωγή Ξηρού ερμηνεύθηκε από πηγές των φυλακών ως κίνηση προκειμένου να ενισχυθεί και να εμφανιστεί αξιόπιστο το επιχείρημα που προβλήθηκε για τη μεταγωγή Κουφοντίνα, ότι δηλαδή η μεταγωγή του έγινε διότι έχει αποφασιστεί να φύγουν οι ισοβίτες από τον Κορυδαλλό.

Αντιδράσεις

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διαβιοί πλέον υπό συνθήκες «χαλαρής» κράτησης στις φυλακές του Βόλου, εργαζόμενος και χωρίς ιδιαίτερα μέτρα φρούρησης. Το γεγονός, εκτός από τις έντονες αντιδράσεις συγγενών των θυμάτων, έχει προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις από πρεσβείες άλλων χωρών, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και διπλωματών που επέκριναν την απόφαση μεταγωγής του σε συνθήκες δυσανάλογα ευνοϊκές για τα στυγερά εγκλήματά του, για τα οποία ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος, χωρίς να ζητήσει τόσα χρόνια ούτε μία συγγνώμη από θύματα και συγγενείς, αλλά και ούτε και να καταδικάσει τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή