Διελκυστίνδα Ε.Ε. – Βρετανίας και σκληρό Brexit

Διελκυστίνδα Ε.Ε. – Βρετανίας και σκληρό Brexit

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιθανότερη από την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του σκληρού Brexit. Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε χθες πως η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα της θα αποσπάσει μια καλή συμφωνία εξόδου από την Ενωση, ωστόσο η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.

«Η αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάς σπρώχνει προς την κατεύθυνση της μη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Φοξ στην εφημερίδα Sunday Times. «Εχουμε ορίσει τη βάση όπου μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, αν όμως αποφασίσει η Ε.Ε. ότι οι εμμονές των μη εκλεγμένων έχουν προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ευημερίας των ανθρώπων στην Ευρώπη, τότε έχουμε Brexit των γραφειοκρατών και όχι Brexit του λαού», προειδοποίησε ο Λίαμ Φοξ, ο οποίος διαβεβαίωνε το 2017 ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι «η ευκολότερη στην ιστορία».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η βρετανική κυβέρνηση πιέζει ολοένα και περισσότερο την Ε.Ε. να ακυρώσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και να προβεί σε υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών για μελλοντική εμπορική συμφωνία (και για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία). Φαίνεται ότι στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η ανάδειξη των αρνητικών πλευρών που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς ύπαρξη συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ εντονότερες για τη Βρετανία παρά για την Ε.Ε. Ο κ. Φοξ δήλωσε ότι οι πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία ανέρχονται στο 60%. Η Βρετανία έχει περιθώριο να πετύχει συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2019, οπότε και εγκαταλείπει επισήμως την Ε.Ε., ενώ η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2020. Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως το φθινόπωρο, διότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να την επικυρώσουν πριν τεθεί σε εφαρμογή. «Είναι ζωτικής σημασίας η “μη συμφωνία” να φαντάζει αξιόπιστη στα μάτια της Ε.Ε.», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, μάλλον προδίδοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, αν υποθέσουμε πως υπάρχει. «Αν το μήνυμά μας περί “μη συμφωνίας” γίνει πιο αξιόπιστο και αποκτήσει απήχηση στην Ευρώπη, τότε ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση μας και δεν θα έπρεπε να κάνουμε οτιδήποτε που θα το υπονόμευε». Πάντως, οι επιχειρήσεις και οι αγορές δεν έχουν ενθουσιαστεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μέι. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, ενώ τα σχόλια του Φοξ βύθισαν χθες τη στερλίνα κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή