Ερχονται ανατροπές για 90.000 εργαζομένους στα βαρέα – ανθυγιεινά

Ερχονται ανατροπές για 90.000 εργαζομένους στα βαρέα – ανθυγιεινά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στο ύψος αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του, σε περίπου 90.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Επενεξέταση

Πρόκειται για την επιτροπή που έχει συσταθεί με στόχο να επανεξετάσει το σύνολο των ειδικοτήτων του Δημοσίου για τις οποίες καταβάλλεται σήμερα επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ώστε οι όποιες αλλαγές να καθοριστούν με υπουργική απόφαση και να ισχύσουν, το αργότερο, από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν τεθεί περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν επίδομα από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα. Αγωνία επικρατεί ιδιαίτερα στους περίπου 25.000 εργαζομένους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, καθώς το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και, εφόσον το επίδομα κοπεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στα 67 έτη από τα 62 που ισχύουν σήμερα.

Μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων επικινδυνότητας του επαγγέλματος, το ύψος και οι κατηγορίες του επιδόματος, καθώς και οι ειδικότητες που θα το δικαιωθούν, αναμένεται να καθοριστούν από την επιτροπή που συστάθηκε βάσει μνημονιακού νόμου, παρότι η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα ξεκινήσει μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Βέβαια, νόμος του 2018 ήρθε στην πράξη να παρατείνει την καταβολή του επιδόματος μέχρι την τελική αξιολόγηση, καθώς τροποποίησε τον επίσης μνημονιακό νόμο του 2015, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή έως το τέλος του 2017.

Επιχείρημα το οποίο απορρίπτει η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές των Ευρωπαίων εργαζομένων σε αντίστοιχες εργασίες του Δημοσίου είναι πολλαπλάσιες και τα επιδόματα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι ένα μικρό ποσοστό των απολαβών τους. Για τους Ελληνες εργαζομένους το επίδομα των 150 ευρώ είναι το 20% με 25% του συνολικού μισθού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή