Χορστ Ζεεχόφερ σε αποστολή κατευνασμού

Χορστ Ζεεχόφερ σε αποστολή κατευνασμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι οι αιτούντες άσυλο που θα επιστρέψουν από τη Γερμανία στην Ιταλία και στην Ελλάδα με βάση τις «επιστροφές Σένγκεν» θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα μεταβούν από τις χώρες αυτές στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος της οικογενειακής επανένωσης. Τα σχόλια του Ζεεχόφερ έγιναν λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία ξεκίνησε εκ νέου να δέχεται μέλη οικογενειών αναγνωρισμένων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των επιστροφών από τη Γερμανία σε Ιταλία και Ελλάδα «βαίνουν καλώς», αλλά ότι πιθανότατα θα χρειαστεί, στην τελική φάση, να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Διαβεβαιώνοντας ότι το «ισοζύγιο» θα είναι αρνητικό για τη Γερμανία («η γερμανική κοινή γνώμη δεν θα μπορούσε να το καταλάβει, αν παίρναμε περισσότερους από αυτούς που στέλνουμε πίσω»), ο Ζεεχόφερ υποκύπτει για μία ακόμη φορά στον πειρασμό της υιοθέτησης της ατζέντας της ακροδεξιάς AfD, που ζητεί περιορισμό της μετανάστευσης κατά παράβαση των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο αρθρογράφος του Spiegel Κρίστιαν Στέκερ υποστήριξε ότι η στάση του Ζεεχόφερ ενισχύει την AfD, αντί, όπως ελπίζει, να της αφαιρεί ψήφους. «Τα κόμματα επωφελούνται αν τα “δικά τους” θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης και αν εμφανίζονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για ακραίους, που νωρίτερα δεν έβρισκαν κάποιον να τους ακούσει, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κέρδος. Νάνοι μπορούν να πείσουν τους ανυποψίαστους ότι είναι γίγαντες», υποστηρίζει ο Στέκερ.

«Ο Ζεεχόφερ έπρεπε να έχει καταλάβει ότι το ταρατατζούμ περί μεγάλου σχεδίου για τη μετανάστευση, με το οποίο ταρακούνησε την Ευρώπη, δεν θα ωφελήσει το κόμμα του (το CSU), αλλά την AfD. Σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΑRD, η AfD έχει φθάσει στο 17% χωρίς να έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό», προσθέτει ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας ότι η έμφαση είναι τελείως αναντίστοιχη με τις ανησυχίες των πολιτών. «Το ποσοστό των Γερμανών που θεωρούν πολύ σημαντικό θέμα τη μετανάστευση είναι 39%, ενώ αντιθέτως το 69% θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης και το 64% τις συντάξεις και την κοινωνική πολιτική», επισημαίνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή