Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στα ομόλογα λόγω Ιταλίας, αργεί ο «επενδυτικός βαθμός»

Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στα ομόλογα λόγω Ιταλίας, αργεί ο «επενδυτικός βαθμός»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συμφωνία του Eurogroup βελτιώνει σημαντικά τη δυναμική του ελληνικού χρέους την επόμενη δεκαετία, στο μακροπρόθεσμο διάστημα οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του παραμένουν, επισημαίνει η Generali Investments σε έκθεσή της για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα συνεχίσουν να σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους εν όψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προειδοποιεί. Επιπλέον, ο συστημικός παράγοντας (που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί τις παράλληλες κινήσεις των spreads των ομολόγων της Ευρωζώνης) δεν θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τη στήριξή της στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και θα σταματήσει το QΕ μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες είναι πιθανό να στηρίξουν στη συνέχεια τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως σημειώνει η Generali, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα από τους οίκους αξιολόγησης. Αν και δεν αναμένεται η Ελλάδα να βρεθεί στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού σύντομα, ωστόσο η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας θα είχε θετική αποδοχή από τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, ο επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι έχουν υποαποδόσει έναντι των μετοχών της Ευρωζώνης. Μέρος αυτής της χαμηλής απόδοσης, όπως εξηγεί, μπορεί να αποδοθεί στις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Τα υψηλότερα spreads τόσο των κρατικών όσο και των τραπεζικών ομολόγων είχαν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές μετοχές, ενώ και η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές αναταραχές «χτύπησε» το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι ελληνικοί δείκτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσον όρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Generali, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με σημαντικά ταμειακά αποθέματα, με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να επιταχυνθεί σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη έχει φτάσει στο μέγιστό της. Ετσι, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους και γι’ αυτό συστήνει overweight θέσεις στο Χ.Α., προειδοποιώντας ωστόσο πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα μπορεί να υπάρξει κίνδυνος λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, πιθανές διορθώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα αποτελέσουν ευκαιρίες για να εξετάσει κανείς την αύξηση της έκθεσής του στις ελληνικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή