Μουσικές γέφυρες στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Μουσικές γέφυρες στο Πυθαγόρειο της Σάμου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμιά φορά λένε πως ο ικανός μουσικός θα αποδώσει καλά είτε βρίσκεται στο στούντιο είτε σε μουσική σκηνή ή στο… μπάνιο του σπιτιού του. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει, όμως είναι εξίσου αλήθεια πως κάποιοι χώροι (Ηρώδειο, Επίδαυρος κ.ο.κ.) φέρουν πάνω τους ένα τέτοιο ειδικό βάρος που μπορούν από μόνοι τους να αποτελέσουν έμπνευση και ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ταλέντα που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους και τα ερεθίσματα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Ενα τέτοιο ξεχωριστό μέρος είναι και το αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο, όπου σήμερα 7 Αυγούστου θα επιστρέψει για ένατη φορά το Samos Young Artists Festival.

Υπό τη σκέπη του Ιδρύματος Schwarz, το φεστιβάλ μάς φέρνει φτασμένους αλλά και φρέσκους μουσικούς διαφορετικών εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουν ήδη διακριθεί και υπόσχονται να μας χαρίσουν υψηλού επιπέδου παραστάσεις. «Στόχος μας είναι να εκπροσωπηθούν όλα τα είδη της λόγιας μουσικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ακούσουμε μόνο κλασικά έργα· αντιθέτως, υπάρχει και ένα ικανό ποσοστό σύγχρονης δημιουργίας, όπως και μια συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου (13/8) με πιο παραδοσιακό χαρακτήρα λόγω του ότι βρισκόμαστε σε νησί», διευκρινίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ –και επίσης νεότατος– Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος.

Τόσο εκείνος (είναι δεξιοτέχνης του βιολοντσέλου) όσο και οι υπόλοιποι νέοι Ελληνες μουσικοί έχουν φέτος ισχυρότερη παρά ποτέ παρουσία στις ημέρες των εκδηλώσεων: «Εξ αρχής θέλαμε να φέρουμε περισσότερους Ελληνες καλλιτέχνες, να δείξουμε πως υπάρχουν πολλοί που μπορούν, διότι είναι αλήθεια. Εκτός από την τεράστια καριέρα του Καβάκου, έχουμε και άλλους εξίσου αξιόλογους, αν και λιγότερο γνωστούς», λέει σχετικά ο κ. Νάστος.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του Samos Young Artists Festival είναι άλλο. Σε μια εποχή που οι εθνικιστικές τάσεις ξυπνούν πάλι και οι γείτονες αρχίζουν να φαντάζουν επικίνδυνοι εχθροί, ένα νησί σαν τη Σάμο, το οποίο βρίσκεται στο όριο μεταξύ των δύο λαών, μοιάζει ιδανική γέφυρα για συναδέλφωση. Σαν αυτή που μπορεί όντως να παραγάγουν ο πολιτισμός και η μουσική αν αφεθούν, γκρεμίζοντας τις διακρίσεις μεταξύ των ειδών, αλλά κυρίως ανάμεσα στους ανθρώπους. «Φέτος έχουμε αρκετούς Τούρκους καλεσμένους και για πρώτη φορά και μια ελληνοτουρκική καλλιτεχνική σύμπραξη που σκοπό έχει να δείξει πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα εξωστρέφειας και συνομιλίας», καταλήγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

​​Ολες οι συναυλίες έχουν ώρα έναρξης 8.30 μ.μ., στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου. schwarzfoundation.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή