Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ για αγορές ξενοδοχείων

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ για αγορές ξενοδοχείων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν αρχίσει να αποκτούν πλέον τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Ηδη, μόνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και η πιθανή ανάληψη χρεών και δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η στροφή προς τα ξενοδοχειακά ακίνητα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς για τις διοικήσεις των εταιρειών, καθώς, κατ’ αρχάς, διευρύνεται η δραστηριότητά τους στην αγορά ακινήτων με είσοδο σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, με δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι οι συμβατικές κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων, όπως τα εμπορικά καταστήματα και τα κτίρια γραφείων. Παράλληλα, οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή μεταξύ των ξένων επενδυτών, γεγονός που τους εξασφαλίζει σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε τη μεταβίβαση του 85% του υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, από την Dolphin Capital στην Grivalia Hospitality, την τουριστική πλατφόρμα επενδύσεων της Grivalia Properties ΑΑΕΑΠ. Το τίμημα θα ανέλθει σε 5,8 εκατ. ευρώ, αλλά επιπροσθέτως οι αγοραστές αναλαμβάνουν και το σύνολο των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Amanzoe, που ανέρχονται σε 76,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία Grivalia – Dolphin επεκτείνεται και στο έτερο τουριστικό θέρετρο της τελευταίας στην περιοχή της Ερμιονίδας, το Kilada Hills. Συγκεκριμένα, η Grivalia (μέσω του Amanzoe) θα αποκτήσει αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ και έκταση που περιλαμβάνει 20 προνομιακά οικόπεδα στο συγκεκριμένο θέρετρο.

Η Grivalia Hospitality ολοκλήρωσε νωρίτερα εντός του έτους και την απόκτηση της εταιρείας «Ναυσικά», η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του συγκροτήματος στα Αστέρια της Γλυφάδας, όπου αναπτύσσεται ήδη πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2017 με το τίμημα εξαγοράς να υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε φέτος και μία ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Ο λόγος για το Meli Palace, στα Μάλια της Κρήτης, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 158 δωματίων. Συνολικά η εταιρεία θα καταβάλει σταδιακά μέχρι το 2022 το ποσό των 13 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα κινητική είναι φέτος και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία προχώρησε σε επενδύσεις 18,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία, που είναι αμφότερα μισθωμένα σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Zeus International, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη αποκτήθηκε το Lazart Hotel αντί 7 εκατ. ευρώ, ενώ στη Λευκωσία εξαγοράστηκε το 100% της εταιρείας Lasmane Properties, ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακού ακινήτου το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε υπό την επωνυμία Holiday Inn. Το ξενοδοχείο διαθέτει 140 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης. Το τίμημα ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πλήρη ανακατασκευή του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή