Η προφητεία του κ. Τόσκα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρομοίαζε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τη δουλειά του με εκείνη του ψαρά. «Ολα εξαρτώνται από το τι θα βγάλει η μέρα», συνήθιζε να λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Δεν διαψεύστηκε. Τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι την παραμονή της πυρκαγιάς στο Μάτι, ως κομβική ημερομηνία στο ημερολόγιό του είχε την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στην έκθεση είναι οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα σύνθετο και εκρηκτικό μείγμα για τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Ομως, η «ψαριά» της 23ης Ιουλίου ήταν για εκείνον καταστροφική. Τόσο, που στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν θα βρίσκεται στη θέση του για να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε αρχίσει να εκπονεί. Κι ας είχε η ΕΛ.ΑΣ. το μικρότερο μερίδιο ευθύνης από τους εμπλεκομένους στη διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι. «Είναι λες και αποπέμπεται ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ύστερα από σοβαρά επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου», σχολίαζαν χθες τα στελέχη του επιτελείου του, με αφορμή την απόφαση αντικατάστασής του.

Ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αντίστοιχα, στο περιθώριο συνεντεύξεων που είχε παραχωρήσει στην «Κ», εξομολογούνταν ότι ένας από τους κύριους φόβους του όσο βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν «να χτυπήσει το τηλέφωνό μου και να με ενημερώσουν για το ξέσπασμα μιας καταστροφικής πυρκαγιάς». Σε ανύποπτο χρόνο και ενώ την ειδησεογραφία απασχολούσαν θέματα αστυνόμευσης, τρομοκρατίας ή οργανωμένου εγκλήματος, εκείνος, με έναν προφητικό –όπως αποδείχθηκε– για εκείνον τρόπο, φρόντιζε να επαναφέρει την κουβέντα στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Το έκανε την άνοιξη όταν σε συνάντηση με ομολόγους του από τον ευρωπαϊκό Νότο έθεσε την ιδέα για δημιουργία ενός κοινού στόλου αεροπυρόσβεσης ή, αντίστοιχα, όταν αποφάσισε να στείλει τους κινητήρες των Canadair για επισκευή και συντήρηση στις ΗΠΑ. Ως επωδό των σχετικών συζητήσεών, ο κ. Τόσκας τόνιζε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής. «Θέλει φτιάξιμο από την αρχή», έλεγε. Στα τρία χρόνια της παραμονής του στο υπουργείο αντικατέστησε δύο αρχηγούς και επέλεξε έναν τρίτο, τον αποπεμφθέντα Σωτήρη Τερζούδη, δίχως να αποφευχθεί η καταστροφή, για την οποία, κατά τραγική ειρωνεία, προετοιμαζόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή