Νόμος «φρένο» στην εργασιακή επισφάλεια στην Ιταλία

Νόμος «φρένο» στην εργασιακή επισφάλεια στην Ιταλία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Πολίτες 1 – σύστημα 0». Με αυτήν τη φράση ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, καλωσόρισε την ψήφιση, χθες, από την ιταλική Γερουσία, της εργασιακής μεταρρύθμισης που περιορίζει την επισφαλή εργασία και επιβάλλει ποινές σε επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται στο εξωτερικό ενώ έχουν επιδοτηθεί από το ιταλικό κράτος.

«Επειτα από δεκαετίες, ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που δεν γράφτηκε από τους οικονομικά ισχυρούς και από τα λόμπι», είπε ο Ντι Μάιο, ενώ ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, έκανε λόγο για «δύο ασυμφιλίωτα οράματα για το μέλλον της χώρας». «Είναι αυτοί που θέλουν να σας ξεπουλήσουν και αυτοί που προσπαθούν να σας δώσουν πίσω την αξιοπρέπειά σας», ανέφερε ο Γκρίλο.

«Θα έπρεπε να τον ονομάσετε νόμο ανεργίας όχι νόμο αξιοπρέπειας. Δένετε τα χέρια στις επιχειρήσεις και τρέφετε τη “μαύρη" εργασία», απάντησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Μαρούτσι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του νόμου, με την υποστήριξη να φθάνει στο 75% στις διατάξεις για τα πρόστιμα επιχειρήσεων που μετεγκαθίστανται ενώ έχουν επιδοτηθεί και στις διατάξεις για την απαγόρευση της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών. Το κατώτατο πρόστιμο σε περίπτωση διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών ορίζεται στις 50.000 ευρώ, ενώ ορίζεται ότι το 20% της επιφάνειας εμπρός και πίσω στα λαχεία τύπου «ξυστό» θα περιλαμβάνει προειδοποιήσεις ότι «ο τζόγος βλάπτει σοβαρά την υγεία».

Κατά τα λοιπά, ο νόμος περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια απασχόλησης ορισμένου χρόνου στους 24 αντί τους 36 μήνες και προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των συμβολαίων σε αορίστου χρόνου μετά την παρέλευση 12μήνου, εκτός αν εκτεθούν από την εταιρεία οι λόγοι που καθιστούν υποχρεωτική την απασχόληση περιορισμένου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή