Αποκλιμάκωση πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα

Αποκλιμάκωση πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η υποχώρηση της απόδοσης των ιταλικών κρατικών ομολόγων από το επίπεδο όπου είχαν ανέλθει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019.

Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε, χθες, μέχρι και κατά 6 μονάδες βάσης και έκλεισε στο 0,94%, ενώ την περασμένη Παρασκευή η απόδοση είχε φτάσει ακόμη και στο 1,37%. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση της απόδοσης του διετούς στο γεγονός πως το επιτόκιο είχε γίνει πολύ ελκυστικό, γεγονός που ενίσχυσε τη ζήτηση και οδήγησε σε άνοδο της τιμής των ομολόγων (η απόδοση ενός ομολόγου διαμορφώνεται αντίστροφα από την τιμή του). Η ανησυχία πως η νέα ιταλική κυβέρνηση θα καταθέσει προϋπολογισμό που θα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους, οδήγησε στην άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι είχε προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ζήτηση και την τιμή των ομολόγων – και τα κατάφερε.

Το ερώτημα είναι αν η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού θα επιμείνει στο σχέδιο για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών κατά περίπου 100 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση να εφαρμόσει (σε δύο στάδια) ενιαίο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και ιδιώτες, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τις δαπάνες κατά 70 δισ. ευρώ και αποτελεί τη βασική προεκλογική υπόσχεση της Λέγκας. Το Κίνημα των 5 Αστέρων προωθεί πρόταση για εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα – το μέτρο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 17 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή