Στα αυθαίρετα αναζητεί διέξοδο η κυβέρνηση

Στα αυθαίρετα αναζητεί διέξοδο η κυβέρνηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ανακοινώσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να προηγούνται της προαναγγελθείσας αναδιάρθρωσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση συνέχισε και χθες να κινείται στη στρατηγική υποβάθμισης λαθών και ευθυνών στη διαχείριση και αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ως ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης βγαίνει μπροστά στην προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων και υπέρβασης της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για την κυβέρνηση, επιδίωξε χθες διαχρονικό επιμερισμό των ευθυνών για την πρωτοφανή καταστροφή, κάνοντας μισή αναφορά σε πιθανότητα λαθών. Και παρά την επανάληψη των διαβεβαιώσεων ότι τίποτα δεν θα μείνει στη σκιά, η κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο να εισέλθει σε συζήτηση για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κρίση από τη στιγμή που αυτή εκδηλώθηκε, ανεξαρτήτως των αιτίων που την προκάλεσαν. Αποφεύγει, επίσης, να εισέλθει σε συζήτηση για τις επιμέρους αδυναμίες που καθημερινά αποκαλύπτονται και αναδεικνύουν ευθύνες και λάθη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη στο Λαύριο με τη συμμετοχή κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών και της περιφερειάρχου Αττικής, επανέλαβε την κυβερνητική βούληση για άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Αναφέρθηκε, επίσης, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπουργικές αποφάσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα, προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός ελέγχου, εντοπισμού, καταγραφής και κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων. Προανήγγειλε 250 προσλήψεις για τη στελέχωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου Δόμησης και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή αυθαιρεσιών, ενώ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες για όλη την επικράτεια και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί η χάραξη της γραμμής αιγιαλού.

«Χρέος στους νεκρούς»

Η κυβέρνηση επενδύει στην έναρξη των κατεδαφίσεων προκειμένου να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αναζήτηση λαθών και παραλείψεων και να δείξει την αποφασιστικότητα για έργα και αποκατάσταση λαθών του παρελθόντος, για τα οποία, βεβαίως, υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι κληρονομήθηκαν. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε χθες σε «χρέος απέναντι στους νεκρούς μας» μιλώντας για την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας για το μέλλον, ξεπέρασε, όμως, την όποια συζήτηση για ευθύνες λέγοντας απλώς ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού». Αλλωστε, για αυτά παρέπεμψε σε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «όπως εγώ ανέλαβα, από την πρώτη στιγμή, ακόμα και ευθύνες που ενδεχομένως να μη μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον προαναγγέλλεται συνέχεια στις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 20ή Αυγούστου και την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος στενεύουν. Στο Μαξίμου επιθυμούν και επιδιώκουν σταδιακή αλλαγή της ατζέντας. Είναι δεδομένο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί για λαμπρές εκδηλώσεις πανηγυρικής εξόδου από το μνημόνιο έχουν εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, δεν μπορεί το ορόσημο αυτό να μείνει εντελώς αναξιοποίητο επικοινωνιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή