Παλινωδίες και ανακρίβειες από τον Τραμπ

Παλινωδίες και ανακρίβειες από τον Τραμπ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. Την ώρα που η πολιτεία της Καλιφόρνιας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη –ανεξέλεγκτη– δασική πυρκαγιά στην ιστορία της, οι παλινωδίες και οι ανακρίβειες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλούν την οργή πολιτικών προσωπικοτήτων της Καλιφόρνιας, αλλά και των ειδικών για τη διαχείριση των δασών και των υδάτων.

Οι χθεσινοί ισχυρισμοί του προέδρου Τραμπ ότι η πολιτική διαχείρισης υδάτων από την πολιτεία της Καλιφόρνιας στερεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις τα αναγκαία μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, διαψεύδονται από τους ειδικούς.

«Διαθέτουμε άφθονο νερό για την κατάσβεση στους λόφους βόρεια του Σαν Φρανσίσκο», λέει ο Σκοτ Μακλίν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας δασών της Καλιφόρνιας, που επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές βρίσκονται κοντά σε μεγάλους αποθετήρες υδάτων, όπως είναι οι τεχνητές λίμνες στα βόρεια της πολιτείας και ο ποταμός Σακραμέντο.

Παρότι η αντιπαράθεση μεταξύ αγροτών και υπηρεσιών προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα της Καλιφόρνιας έχει μακρά ιστορία στην πολιτεία, η χρήση πυροσβεστικών αεροσκαφών, ικανών να προσθαλασσώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σημαίνει ότι η πυροσβεστική δεν αντιμετωπίζει καμία έλλειψη ύδατος.

Η αιτία της πυρκαγιάς πρέπει να αναζητηθεί στην ξηρασία και στην ανομβρία, που ταλανίζει εδώ και πέντε χρόνια την Καλιφόρνια και στη μεγάλη συσσώρευση καύσιμης ύλης, όπως πευκοβελόνες και ξερά φύλλα, στα δάση κωνοφόρων.

Σε άλλο του μήνυμα στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν. «Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη ροή των υδάτων, που έρχονται από τον βορρά. Τα νερά αυτά διοχετεύονται βλακωδώς στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα μπορούσαν να αξιοποιούνται για πυρόσβεση, καλλιέργειες και κάθε τι άλλο», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε παλιά αντιπαράθεση μεταξύ αγροτικών επιχειρήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ερασιτεχνών αλιέων και άλλων ομάδων, για τη χρήση των υδάτων στην πολιτεία. Η διαφωνία, όμως, δεν αφορά τις πυρκαγιές.

Ο Τραμπ απηχεί τις θέσεις των μεγάλων αγροτικών βιομηχανιών, οι οποίες απαιτούν τη μερίδα του λέοντος από τα ύδατα του ποταμού Κολοράντο, εκτιμώντας ότι η σωτηρία των ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών δεν μπορεί να πλήττει την κερδοφορία των αγροτικών επιχειρήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή